Varför inte investera i MS INVF Global Opportunity A?
Sök:

Varför inte investera i MS INVF Global Opportunity A?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan Andersson

ställde för sedan frågan: Varför inte investera i MS INVF Global Opportunity A?

Jag har nyligen börjat blivit väldigt intresserad av fondsparande och läser allt som jag kommer över. En tydlig bild man får är att aktivt förvaltade fonder är något man ska hålla sig undan från då dessa har höga avgifter och nästan aldrig slår index.

Men, jag hittar ändå aktivt förvaltade fonder som faktiskt slår index, och som gör det över lång tid. Varför inte köpa dessa? Om man övervakar detta noggrant och följer med i utvecklingen.

Exempel på en global-fond som slår index med hästlängder och har gjort det i många år är MS INVF Global Opportunity A.

Just nu har jag 60 % global fonder i min portfölj där allt detta är placerat i Länsförsäkringars Global Indexnära. Det kliar i fingrarna att ta placera 10 procentenheter av min globala del i just MS INVF Global Opportunity A.

Varför ska jag inte göra det?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det finns lögn, förvånad lögn och statistik, som det heter. Visst finns det aktiva fonder som har en bra historik, men en anledning till det är att fonder som har en dålig historik ofta läggs ner, varpå fondbolaget startar upp en ny fond med samma inriktning, men utan den dåliga historiken. Därför kan det se ut som om en större andel av de aktiva fonderna slår index än vad som verkligen är fallet.

På Avanza hittar man 127 globala aktiefonder, rent statistiskt borde ett par av dem överprestera även om det bara är tur.

Av de 127 fonderna har 81 funnits i mer än fem år, av dem ligger DNB global index på plats 18 när det gäller avkastning över fem år. Alltså är det drygt 75 % av de aktiva fonderna som inte gör sitt jobb. Och då är alltså inte nedlagda fonder medräknade. Och fem år är en så kort period att det är möjligt att ha tur.

Så det du får fråga dig är om du tror att just den fonden gör något som ingen annan klarar. Är människorna som arbetar där bättre än alla andra, har de tillgång till information som andra saknar, o.s.v.? Och om de har några sådana fördelar, tror du att de lyckas behålla dem, eller kommer någon konkurrent och värvar deras stjärnanalytiker? Eller skriver ett bättre program…

Jag vet inte, men jag skulle gissa att de anställer folk med samma utbildning och bakgrund som de andra förvaltarna och att de har tillgång till ungefär samma information.

Jag undrar lite vad du menar med att övervaka noggrannt och följa utvecklingen. Om fonden presterar dåligt så har du ju redan förlorat tillväxt. Och om du säljer den så fort den har ett dåligt år så missar du ju framtida vinster om det nu är så att de klarar att slå index på lång sikt.

I vissa fall kan aktiva fonder ha en funktion, som vid småbolag, men det är mest för att det inte finns några indexfonder…

Med detta sagt kan du ju ändå ta en mindre del att satsa på denna aktiva fond, om du verkligen tror på den. Går det bra är det ju bra, går det dåligt lär du ändå inte förlora så mycket.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svar. Den här fonden var väl heller inte gammal?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Tack för mycket bra svar Lukas!

  Vad jag menar med övervaka noggrant och följa utvecklingen är att någon säg en gång per år utvärdera om de slår index. Om de inte slår index, eller ligger för nära index under en längre period så säljer jag helt enkelt av.

  Att köpa en aktiv fond och inte övervaka den skulle jag aldrig gjort, då hade jag hellre satsat på en indexfond.

  Nestor: Fonden startades 2010-11-30, så hyfsat länge har den funnits med.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Andersson
 3. Vit pil

  Ja, men ett år är en alldeles för kort period, för även om det skulle vara en fantastisk fond så kan man inte förvänta sig att den slår index varje år, slår den index sex år av tio så är det ju fullt tillräckligt. Men om du säljer så fort den haft ett dåligt år så kommer du förmodligen förlora på att äga den.

  Att den funnits sedan 2010 är inte så länge, den var ju inte ens med under finanskrisen, man undrar ju vad det var för fond som MS lade ner för att istället starta den här 2010.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas
 4. Vit pil

  Har inte Morgan Stanley-fonden överpresterat främst tack vare att den handlas i USD vars kurs stärkts mot SEK ca. 25-30% sedan 2014 (vilket få andra globalfonder gör)? Hade kronan stärkts samma period hade avkastningen inte varit lika munter, eller tänker jag fel?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 5. Vit pil

  Nej, spontant tänker jag att du tänker rätt. Valutaeffekten är många gånger inte försumbar.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Tack för svar! Håller verkligen med om att valutaeffekten verkligen inte (snarare sällan) är försumbar för fonder som investerar utomlands! Har tänkt lite mer på frågan och skulle verkligen vilja bottna detta…

  Om man har t.ex. Länsförsäkringar Global Indexnära som handlas i SEK som i sin tur har 63% placerat i Nordamerika enligt Morningstar. Då påverkas väl den också av FX även om jag som slutkund köper i SEK? Antagande: Global Opportunity påverkas till 100% av dollarn, Länsförsäkringar till 63% och t.ex. en svensk indexfond till 0%?

  Exempel: Om Länsförsäkringar Global Indexnära går upp 6,3% ett år samtidigt som dollarn går ner 10% så blir avkkastningen för mig 0 kr, eftersom -10%*63%=-6,3%? Eller är dessa indexfonder valutasäkrade på nåt vis?

  Stämmer detta och man, som jag, vill vara aktiv i mitt sparande bör man kanske sätta sig in i i vilka marknader som SEK sannolikt kommer försvagas i den kommande perioden samt köpa de bästa indexfonderna där (om man tror på den marknaden i övrigt). Åtminstone EUR/SEK, USD/SEK, JPY/SEK, CNY/SEK. Överkurs, men kul att få turbo. :) Jag personligen får min lön i NOK och ser ut att ha fått ”löneförhöjning” på ca 5% senaste månaden pga att SEK:en försvagats. Räknar med lönesäkning snart igen! ;)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-13 klockan 19:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.