Varför inte målspara i fond?
Sök:

Varför inte målspara i fond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Josefin

Den här artikeln publicerades 2017-05-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Varför inte målspara i fond?

Rätt och slätt, varför målspara på sparkonto och inte i en stabil fond?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Därför att pengar som du behöver ska du inte riskera.

Om du däremot har lite lösa mål som kanske inte är så livsavgörande så kan du ju chansa lite om du vågar.

 

Men ifall ditt mål är t.ex. kontantinsats till en lägenhet så är det ju väldigt tråkigt om fonden går ner 20% månaden innan du behöver pengarna…

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som frågan är ställd misstänker jag att det gäller ett mål i närtid eller att investeraren vill undvika risk, och att det handlar det om rent lågrisksparande. Om det inte är på det sättet blir det fråga om att jämföra olika typer av risktagande, vilket blir lite äpplen och päron.

Ett sparkonto med insättningsgaranti har i princip samma risk som en fond som enbart investerar i svenska korta statspapper, dvs en väldigt konservativt förvaltad penningmarknads- eller likviditetsfond.

En sådan fond ger idag negativ avkastning – de värdepapper som den kan investera i kommer med negativ ränta.

Samtidigt finns det flera banker och kreditinstitut som erbjuder konton som skyddas av insättningsgarantin och samtidigt ger positiv ränta. Sätter du in pengar upp till gränsbeloppet för insättningsgarantin (idag 950.000 SEK) på ett sådant konto får du betalt för att ta kreditrisk utan att själv behöva ta den risken – det gör staten genom Riksgälden.

Om det gäller ett stort belopp, så stort att det överstiger det skydd insättningsgarantin ger även om man sprider ut det över flera konton, är det en annan sak, då kan fonden vara att föredra.

Du kan förstås få högre avkastning än sparkontots genom investeringar i andra typer av fonder än den jag beskriver ovan, men den avkastningen kommer obönhörligen med ett högre risktagande i någon form.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-10 klockan 19:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.