Varför inte sälja av alla fonder nu?
Sök:

Varför inte sälja av alla fonder nu?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rebecka

ställde för sedan frågan: Varför inte sälja av alla fonder nu?

Hej, kan någon påminna mig pm varför jag inte bör sälja av mina fonder nu när ”alla” (många) talar om att vi står inför en inbromsning om inte ordentlig nedgång i konjunkturen?Jag kan köpa att man borde fortsätta köpa varje månad för att köpa när det eventuellt blir billigare men varför inte ”ta hem vinsten” nu när vi verkar vara hyfsat nära en topp (även om börsen kanske fortsätter upp ytterligare lite till)?

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kan rekommendera det här avsnittet:

Som tidigare läsare har skrivit att försöka tajma marknaden kostar väldigt mycket eftersom man ska ha rätt två gånger. Både när man går in och ut.

Men! Om det är så att du känner dig orolig, då är det kanske snarare en feedback på att du ligger fel i risk. Jag skulle också rekommendera artikeln om fyra-hinkar-principen.

Lycka till med ditt sparande och grattis till att vara ute på spelplanen! Skulle det varit lätt skulle alla ha gjort det. :-)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  @Jan: RT portföljen levererar precis som jag vill att den ska göra. Långsamt uppåt. Kul att se den på plus när index ligger minus. Får väl se om 1 år eller så ifall den lever upp till mitt mål = Att leverera en avkastning som ger mer än en likviditetsfond i USD + Inflationen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam

Kommentera

svarade på frågan för sedan

För att du (och igen annan heller) inte vet att vi står inför en börsnedgång inom kort. Risken är när man kliver av börsen att man missar en period av uppgång. Den perioden kan i värsta fall vara så lång att börsen (inklusive utdelning) aldrig kommer ner på den nivån som vi har idag.

Sen har du den andra risken, när vet du att du ska kliva på börsen igen? Där är risken stor att man köper in sig för tidigt eller för sent.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ett problem med att sälja allt nu är: när ska du köpa in dig igen? Både hur vet man när botten är nådd och hur länge ska man sitta med kontanter innan man investerar igen?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

För två år sen började jag köpa fonder varje månad för att pytsa ut ett större belopp som bara låg på ett bankkonto utan ränta. Vågade inte slänga in allt på en gång då jag misstänkte en kraftig nedgång på börsen inom kort. Känns ju dumt nu men nu är det som det är..

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Mycket beror på när du ska använda pengarna och till vad du ska använda pengarna till. Om det är pensionssparande t.ex. beror det mycket på hur gammal du är. O.s.v.

Man kan kanske lyckas att tajma marknaden, men det krävs troligtvis mycket tid och jobb och en del tur.

Kanske bättre att du rebalanserar, dvs återgår till din ursprungliga portfölj, med de andelar i aktier och räntor m.m. som du hade tänkt att ha från början.

Eller att du sänker risken permanent. Dvs ökar andelen räntor och minskar andelen aktier.

Om man äger aktier eller aktiefonder, så får man räkna med att de ibland har ett ganska högt värde och ibland ett ganska lågt värde. Men det tillhör ”spelets regler”.

Om aktier hade rört sig mycket mindre upp och ned, hade antagligen mycket fler investerat i aktier. Men då hade antagligen avkastningen blivit lägre.

Läs gärna någon bok, t.ex. ”All about asset allocation” av Richard A. Ferri, eller ”Asset allocation” av Roger C. Gibson.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag själv har en månatlig följa-John princip som fungerar väldigt bra över alla år och konjungturer.

Den bygger på att om en fond går bäst en månad är det troligt att den gör det även nästa månad.

Har haft den principen på mitt PPM-sparande i 20 år nu och har lyckats bäst där jfm. mitt andra sparande som är kortare o ända ner på daytrading.

Kring den 20e varje månad tittar jag på månadens vinnarfonder o plockar ut 3-5 olika typer av fonder. T.ex. bästa Ryssland, bästa 2an, t.ex. Brasilien, bästa 3e, T.ex. Guld osv. och helt enkelt byter till den.

2009 så blev det snsbbt räntefonder  och guld som var vinnare efter som alla andra gick back.

Genom denna strategi skyddades kapitalet för nedgång OCH jag var snabbt inne i aktiefonder igen när det vände.

Över tid har denna så enkla strategi fungerat riktigt bra med låg risk (dvs. stor bredd i olika typer av fonder) o en bra bit över 10% årlig tillvöxt på PPM-kontot.

Tycker själv att det är tråkigt att denna tråkiga strategi skall ha bäst avkastning då det är roligare att klura själv o köra TA.

Slutligen, Guld blev en tidig fond jag fick in just nu och det har inte varit fel. Framtiden får visa vad jag skall växla till den 20e denna månad men det ser ju att bli långränta o fortsatt guld (om inte Trump o Kina får börsen på andra tankar kommande dagar)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Så du säljer alltså 100% av innehavet och köper i de nya fonderna varje månad?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Albin S
 2. Vit pil

  Johan F -Hur luskar du ut vilka fonder som gått bäst?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mia
 3. Vit pil

  Undran vilken guldfond?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-13 klockan 10:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.