Varför lägga huvudelen i global indexfond?
Sök:

Varför lägga huvudelen i global indexfond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sten

ställde för sedan frågan: Varför lägga huvudelen i global indexfond?

Hej!

Skulle gärna vilja lära mig varför man inte bör stoppa alla sina pengar i småbolagsfonder, tex AMF aktiefond småbolag eller dylikt när det handlar om sparande på lång sikt. Jag förstår att volatiliteten är större, men om man pratar om långa tidsspann så förstår jag inte varför majoriteten bör ligga i globala indexfonder när dom underpresterar i avkastning jämför med småbolag år efter år.

Mvh

Det finns 8 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag vill också få ett bra svar till den här frågan.

AMF småbolag är rätt diversifierad, och har mängder av aktier. Sedan följer den världsmarknaden när det gäller bear/bull marknad. Som Sten sa, så svänger den mer, och avkastningen blir mer i längden jämfört med MSCI World/global.

Innehavet på fonden är kända aktier som folk brukar investera i.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag spenderade en del tid på att försöka förstå den här frågan för ett tag sedan. Men jag är bara vanlig småsparare så lita inte för mycket på mitt omdöme. Jag har inte läst några faktiska vetenskapliga källor utan snarare ekonomijournalistik.

Det jag hittade var i alla fall att man verkar vara oense om ifall det verkligen finns något småbolagsbias fortfarande. Det vill säga, det är inte säkert att man faktiskt får betalt för den ökade risken. Den gratisbonus man fick från småbolag kan ha försvunnit när effekten publicerades och blev känd för ett antal decennier sedan.

Om det är på det sättet att effekten är borta, då kan man uppnå samma avkastning genom att belåna portföljen tills volatiliteten är densamma.

Mer fundamentalt så har småbolag och större bolag olika styrkor och svagheter. Kapital tenderar att attrahera mer kapital: fördel storbolag. Små bolag kan nischa sig och växa kraftigt med små medel: fördel småbolag.

Men visst, det verkar vara en bra fond och den är inte särskilt dyr. Egentligen är den stora nackdelen att den mestadels investerar i Sverige.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det enkla svaret är att hela den här bloggen och dess mest hängivna följarskara lever efter devisen ”riskjusterad avkastning”. Enligt X antal studier som Jan mfl hänvisar till ger globala indexfonder bäst utfall med detta mätetal, dock inte nödvändigtvis bäst avkastning i absoluta tal (som ju är det som räknas i slutändan, när räkningarna skall betalas).

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tänker såhär baserat på det jag läst och hört de senaste två åren: om jag bara vill ”köpa hela marknaden” och få den genomsnittliga avkastningen så är det en bred globalfond + tillväxtmarknader (10-11% kommer inte ihåg exakt). Då har jag det som utgångsläge. Sedan lägger jag till lite home bias (mer än 1% Sverige) och väljer att lägga lite mer Asien/tillväxt efter eget tycke/känsla.

Så som en slags grundmall att utgå från tar jag ”all world” och sen justerar jag fördelningen baserat på vad jag vill ”satsa på”, men typ 80% är ”marknaden”. Jag skulle vilja rikta in mig mer på vissa faktorer, men tar det senare. Börja med hela marknaden för att komma igång och sen finjustera sen – så tänkte jag.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I något svar här på bloggen formulerade en läsare väldigt väl att det krävs specifikation för att bygga kapital och diversifiering för att bevara kapital. AMF aktiefond småbolag har väl cirka 60-70 bolag och länsförsäkringar global indexnära runt 1500 bolag.

Hur många bolag behövs för att en portfölj/fond ska vara tillräcklig diversifierad? 10 eller 5000?
Jag förstår inte heller varför en person med lite kapital ska välja att spara i en bred globalfond istället för Amf aktiefond småbolag när småbolagsindex har avkastat globat index år efter år?

Varför skulle det vara en nackdel att AMF aktiefond småbolag enbart investerar i svenska småbolag? Dessa bolag gör väl inte bara affärer inom Sveriges gränser?

Enligt Warren Buffet så skulle han investera i börsens minsta bolag om han skulle behöva starta om från noll och bygga upp sitt kapital igen. Såg även att man nu kan köpa amf aktiefond småbolag på savr för en förvaltningsavgift på 0,35.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Så mao ska man satsa på ”Plus Mikrobolag’”?😁😉

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Historiskt har ju småbolag gått bättre. Jag har själv gått i liknande tankar, men jag har valt att placera enligt följande modell:

30% LF global indexfond

20% småbolag/investmentbolag – AMF aktiefond småbolag, PLUS småbolag Sverige index och spiltan investmentbolag

10% momentum/brancher/lekhink – Här har jag LF fastighetsfond A, Swedbank robur ny teknik

10% US government 20-30 year ETF

10% Euro government 25-30 year ETF

20% Guld ETF – Xetra guld, Wisdomtree physical swiss gold

Jag har dock ca 13 års sparande redan så jag har ett ganska stort kapital. Även Jan har ett ganska stort kapital. I mitt fall så har jag valt så pass stor andel i en globalfond av främst 3 anledningar:

 1. Småbolagsfonder/investmentbolag ger nästan bara Exponering mot Sverige om man inte vill ha väldigt höga avgifter.
 2. Högre avgift i småbolagsfonder.
 3. Jag skulle tycka det var väldigt jobbigt att inte ha stor exponering mot globala stora bolag om de helt plötsligt skulle börja överprestera småbolag vilket de gör i perioder. Jag skulle helt enkelt inte känna mig bekväm med/lita på min strategi om jag inte hade en stor del här.

Hade jag haft mindre än 1 årslön i investerat kapital skulle jag nog välja en portfölj som ser ut något liknande det här:

25% LF global indexnära

25% AMF aktiefond småbolag

25% PLUS småbolag Sverige index

10% Spiltan aktiefond investmentbolag

7,5% LF fastighetsfond A

7,5% Swedbank robur ny teknik

Motivationen här är att den inkomst man får från lönen när man har mindre än 1 årslön investerat medför att man kan ta mycket högre risk på sina investerande pengar. Se Jans avsnitt om ”humankapital” för att förstå hur jag menar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hur hög risk som är lämplig att ta bör snarare bero på hur länge det dröjer tills man behöver pengarna, än hur stort belopp man hittills har sparat.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Björnen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

För att du förutom tar högre volatil risk även högre risk för absolut förlust. Bra mycket större sannolikhet att du förlorar alla pengar med AMF aktiefond småbolag än med en globalfond som äger över tusen av de största bolagen. Även om den risken är låg. Även om det inte hänt förut betyder det inte att det inte kan hända. Tänk på sannolikheten att i princip alla dessa småbolag går i konkurs jämfört med över tusen av de största bolagen inklusive Apple, Amazon, Google, Microsoft, m.m.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är en bra början för många som vill börja investera.

Min sambo är ej intresserad av ekonomi eller aktier men förstår ”ränta på ränta effekten”.

Med en globalfond så behöver man inte vara aktiv över huvud taget.

Om man har ett större intresse för aktier så är ju småbolag utmärkt att lägga till i portföljen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker Charles slog huvudet på spiken. Det finns ett par ytterligheter bland fondsparare.

 1. De som ser fondsparandet som ett bättre alternativ till banksparande. Dom hoppas på en några %-enheter bättre avkastning än bankräntan. Dom sparar helst hos en robot av typen LYSA.
 2. De som är aktiva fondsparare och vill ha bättre avkastning än vad indexfonderna ger. Dom satsar på högavkastande aktiva fonder och bevakar utvecklingen för sina fonder.

Argumenten från ”bloggens hängivna följarskara” (Charles beskrivning) för att man ska välja kategori 1 ovan är:

 • Forskningen visar …. gärna hänvisningar till nobelpristagare, Buffet eller andra slipsnissar på Youtube
 • OK vissa aktiva fonder har gått bra, men dom aktiva fonder som slår index är bara 0.6 % till antalet
 • Aktiva fondförvaltare tar ut skyhöga avgifter som minskar avkastningen
 • De aktiva fonder som gått särskilt bra på senare tid har stor andel USA och teknikaktier. Det kommer att vända och då förlorar man alla sina pengar som man har aktiva fonder
 • Bara för att en aktiv fond har gått bra senaste åren är det ingen garanti för att det ska fortsätta så
 • Man kan inte titta på historiken för de senaste 5 åren, det krävs 10 – 20 år eller kanske längre för att man ska kunna dra några slutsatser
 • osv osv

Jag håller med Charles. Det är avkastningen som ska betala alla räkningar som ramlar in och då är det bra om avkastningen från fondsparandet är så hög som möjligt. Jag tror man får det genom att spara i aktiva förvaltade fonder.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vad är det som hindrar stora förvaltare från att tillämpa din strategi? De behöver bara replikera den fond som gått bäst och när den ”inte presterar längre” så replikerar de innehaven i en annan fond som gått bäst på sistone. Kanske finns det de som gör så. Vilka är de? Då kan du ju bara köpa deras fond.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  P.B.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Skillnaden är att en globalfond är mycket bredare och innehåller mycket större bolag än vad en småbolagsfond baserad på svenska företag gör. Det är som Jan tidigare har dragit paralleler till. Svenska marknaden är ungefär lika stor som holländska, men ingen av oss lägger 100% i en småbolagsfond där? Även om det inte är troligt så finns det risker så som krig eller andra konsekvenser som kan påverka Sverige mer än hela världsmarknaden. Jag säger inte att det är fel att ha en portfölj som är 100% baserad på svenska företag, men det är värt att tänka på att det finns risker även med detta då man inte är diversifierad på samma sätt som i en globalfond. Visst svenska företag importerar och exporterar från hela världen, men det spelar inte så stor roll om det skulle bli krig, eller någon finanskris i Sverige eller dylikt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Skillnaden mellan Sverige och Holland är i det här fallet att du kan hitta fonder i Sverige till mycket lägre avgift än Holland.

Sverige har historiskt överpresterat världen. Småbolag har historiskt överpresterat stora bolag. Därför finner jag det sannolikt att denna utveckling kommer fortsätta. Jag är dock inte så säker på det att jag vill satsa 100% på det varför jag fortfarande har en global indexfond som bas.

Ett alternativ till småbolagsfonder är att satsa på LF global och belåna kapitalet så får du en överkastning till högre risk och avgift på ett liknande sätt som en småbolagsfond…

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-22 klockan 21:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.