Varför man rekommendera 5% guld för en 2 år sparhorisont?
Sök:

Varför man rekommendera 5% guld för en 2 år sparhorisont?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av AG

ställde för sedan frågan: Varför man rekommendera 5% guld för en 2 år sparhorisont?

Det verkar lite konstigt för mig när vi ser hur volatile guldet är i allmänhet.

https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/

”20 % aktier / 75 % räntor / 5 % guld” för sparhorisont 0-3 år

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Egentligen handlar det om bufferthinken och en sån kan vara bra att ha livet ut. Ambitionen är inte att den hinken ska generera vinst utan att bara bevara pengarnas värde samt stå emot marknadens rörelser. Guld har historiskt varit en bra värdebevarare och det skyddar väl mot inflationen, och tillsammans med aktier kan guld till och med minska volatiliteten eftersom guldpriset brukar gå upp när det är oroligt på aktiemarknaden. Sen kan man alltid diskutera om en fjärdedel guld i förhållande till aktier i bufferthinken är det optimala, men lite guld borde inte göra någon större risk.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Toppen, tack för förklaring! Har du några förslag på var man kan köpa guld till ett billigt pris?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AG
 2. Vit pil

  Jan brukar rekommendera Xetra-Gold (4GLD) som man kan köpa hos Nordnet (möjligtvis också hos Avanza inom kort). Billigt vet jag inte, men kursen på guld är inte speciellt hög just nu.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-12 klockan 22:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂