Varför minst 200 000 kr för Rikatillsammans-portföljen?
Sök:

Varför minst 200 000 kr för Rikatillsammans-portföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Varför minst 200 000 kr för Rikatillsammans-portföljen?

Vid senaste ombalanseringen av Rikatillsammans-portföljen (https://rikatillsammans.se/ombalansering-rtportfoljen-2018/) så finns följande att läsa

”Dessutom bör man ha minst ca 200 000 kr att investera då avgifterna lätt kan bli procentuellt sett höga för mindre belopp.”

Varför blir avgifterna högre bara för att det man investerar är mindre? Avanzas courtage är som högst 0,25%, är det så pass högt så det inte är lönt att investera i Rikatillsammans-porföljen då?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Avgiften i kronor är samma, men i procent är den högre ju mindre du investerar. Exempelvis vissa ställen där man köper guld som brukar rekommenderas här på sidan, och för rikatillsammansportföljen, så är minimumkostnaden 4 USD per månad. Inte i curtage, utan i avgift. Om du då köper guld till ett värde av ENDAST SÅ LITE SOM 4 USD kommer din avgift vara 100% i månaden. Ganska högt i min mening. Om du investerar 50 000kr, kommer avgiften vara 4 USD fortfarande eftersom du investerar så lite (50tkr är lite), så det blir (förenklat, 1 USD = 8kr) 4*12*8/50000 = 0.77% i årlig avgift. Det är högt, men inte lika högt som 1200% som du hade haft om du bara investerade 32kr (4 USD).

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Men om man inte köper fysiskt guld, utan de fonder som Jan skriver om i sin senaste artikel om ombalansering av portföljen. Vad jag kan se är alla avgifter procentuella och då kan jag inte se poängen med att man måste ha minst 200 000 kr.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Om du är villig att ta risken att köpa ”pappersguld” så skulle jag säga att du har rätt gällande avgifterna. De är i procent och/eller curtage (vid köp av ETF:er) som vilka andra fonder och värdepapper. Då borde du kunna ha lägre än 200tkr i portföljen utan att det blir helt oförsvarbart med avgifter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Angående gulddelen så kan man även investera i guld fysiskt, även om du har en spread när du köper fysiskt guld, så är det endast en engångskostnad som kan löna sig på lång sikt.

Finns många sidor du kan köpa fysiskt guld på, jag har kört via Tavex.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-09 klockan 21:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂