Varför olika lång tid för liknande fonders dagsresultat?
Sök:

Varför olika lång tid för liknande fonders dagsresultat?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MartinP

ställde för sedan frågan: Varför olika lång tid för liknande fonders dagsresultat?

Någon som kan förklara varför det tar olika antal dagar för liknande fonder att uppdatera dagens resultat? Det är irriterade att aldrig kunna jämföra dagens utfall för två liknande fonder eller inte kunna se den exakta ökningen för dagen.

Tex så släpar  SEB Sverige Index efter flera dagar med att handelsdagens resultat. Medan Spiltan Aktiefond Invest visas samma kväll efter stängning.

En annan sak jag inte förstår är varför ”visas på kontot” kan var nästa dag eller hela tre dagar för liknande fonder.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är väl helt beroende på när fondbolagen skickar informationen till din mäklare (ex Avanza). När du lägger en köp- eller säljorder på en fond så skickar mäklaren den till respektive fondbolag som sedan utför köpet/försäljningen och skickar tillbaka information om fondandelar alt. pengarna vid försäljning. Rent tekniskt så är olika fondbolag snabbare än andra, varför får du nog skriva till dom direkt och fråga. Handlar väl mest om deras interna rutiner. För fondkurserna så kan du exempelvis se att samtliga Spiltan-fonders kurser uppdateras några timmar efter stänging.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  På normalt sätt ska NAV uppdateras när handelsdag slut. Fonden har sälj/köp varje handelsdag. Om det är röd dag ska NAV inte förändras. Menar han SEB uppdaterar NAV långsammare? Den senaste NAV visas är 18 feb 2020.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Tack för svar.
  Den ena frågan handlar om att jag vill kunna se resultatet för min portfölj senare på kvällen elev åtminstone under nästa dag, innan nästa reslutat visas. Problemet är ju att liknande fonder aldrig är i fas. Tex just Spiltan aktieindexfond och SEB Sverige Index, då SEB alltid släpar efter två dagar. Och Avanza global, som jag precis sålt, släpar efter ännu mer och blir svår att jämföra mot mina LF global och Spp global.

  Den andra funderingen är varför det tar så lång tid att visa köp/sälj och ha pengarna till hands. När jag sålde Avanza global tog det fyra dagar innan jag hade pengarna. Och det kan ju vara skillnad på även två svenska fonder med tex syns på kontot efter en resp två dagar.

  Lite fult, skapar kanske de ränta på pengarna efter att de sålt min fond? Många bäckar små.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-19 klockan 20:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.