Varför räntefonder?
Sök:

Varför räntefonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Varför räntefonder?

Hej,
Jag har lyssnat på RikaTillsammans poddar och läst bloggar om räntefonder men är inte övertygad om att det bör ha en plats i min portfölj nu när räntorna ligger nära noll. Jag inser att man bör ha andra tillgångar än aktier i portföljen för att balansera risken, men varför ha räntefonder när räntefonder med låg risk i dagsläget ger mycket låg, och ofta t.o.m negativ, avkastning? Är det inte då bättre att istället ha motsvarande belopp på ett sparkonto där jag kan få en garanterad avkastning på ca 0.7% utan någon risk? Räntefonderna har ju även en avgift och sparar jag dessutom på ett ISK så blir väl skatten ofördelaktig när avkastningen är så låg.
Jag kan förstå att räntefonder kan ha varit bra historiskt när räntenivåerna varit högre, men nu är det väl inte särskilt troligt att räntorna kommer att sjunka den närmsta tiden. Jag har tittat på räntekänslighetstabellerna i pod #64. Där framgår det att en räntefond ger vinst på lång sikt även om räntan går upp ett år. Jag kan inte så mycket om detta, men dessa tabeller verkar vara baserade på att räntan går upp dag 1, och sedan är oförändrad, eller? Om räntan iställer går upp i små steg kontinuerligt, ett ganska troligt scenario, så blir väl slutsatsen helt annnorlunda?
Har jag missat något?

/Fredrik

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Fredrik!

Jag skulle säga att ditt tankesätt är helt rätt.

Vid dessa låga räntor är absolut garanterad ränta mer attraktivt.

När räntor stiger så drabbas dom långa räntorna värst, så om det är någon typ av räntefond man ska ha i denna lågräntemiljö så är det korta räntefonder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast det kan finnas argument för att ha långa (20+ år) räntor i sin portfölj som diversifiering. Det kan ju tänkas att räntorna kan sänkas ytterligare i händelse av t.ex. kris på börsen. Dessutom finns en konvexitet i hur mycket värdet stiger relativt minskningen av räntan som gör effekten större vid låga räntor.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag håller med dig, och det är också anledningen till att jag i mina portföljer där jag inte har en 100/0-fördelning kör på sparkonto istället för räntefonder. Exempelvis har jag ett sparande på 20/80 och ett på 60/40 där jag har 80% respektive 40% på ett räntebärande sparkonto än i räntefonder. Jag kommer aktivt omvärdera det beslutet framgent när räntorna rör på sig, men just nu känns det lite osäkert att ha räntefonder. Det är också en av anledningarna till att jag inte vill ha Lysa då de kör med räntefonder.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ska du ha räntefonder så köp företagsobligationer. Jag har Spiltan högränta. Den har gått bra några år och verkar vara rätt stabil.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Företagsobligationer är ju en sorts blandtillgång mellan aktier och obligationer. De har inte samma diversifierande effekt. Historiskt har det varit minst lika bra att ta något lägre andel statspapper och lite högre andel aktier.
  Men det kanske är annorlunda den här gången…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja det är lite löjligt med räntefonder nu. T.ex har Handelsbanken Realränte (A1 SEK) gått ner -2,41% på 3 månader men gett 0,7% per år i genomsnitt dom senaste 3 åren. Det tar några år innan man får igen dom pengarna om man köpte för 3 månader sedan.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vid 0,7% genomsnitt är det ju inte ens lönt att ha det på ett ISK, och då skulle till och med ett sparkonto ge bättre avkastning. Just därför är inte räntefonder eller en fondrobot något jag anser vara värt att beakta i dagsläget tyvärr.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
 2. Vit pil

  Lysas räntedel har gått upp 3.19% det senaste året.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 3. Vit pil

  Spiltan räntefond Sverige har gått upp 1,95 år 2019 helt överlägset alla sparkonton med insättningsgaranti,fondens kreditrisk är nästan noll,ränterisken är oxo lågt,och ingen valutarisk heller .fungerar bra på en ISK framtida avkastning förväntas vara över 1%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-07 klockan 20:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.