Varför sälja EQT samma dag??
Sök:

Varför sälja EQT samma dag??

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Wiktor Sjövall

ställde för sedan frågan: Varför sälja EQT samma dag??

Hej!

enligt ert senaste nyhetsbrev kan det vara en god idé att teckna EQT inför morgondagens börsnotering. Ni skriver också att ni ska sälja av allt på självaste börsnoteringsdagen. Varför inte behålla längre då EQT ser ut att kunna fortsätta vara ett bolag med bra årlig avkastning och utdelning?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tänker framförallt att det är två helt olika affärer. Det som jag spekulerar i är att vi har en felprissättning – vi köper en 100-lapp för mindre än 100 kr – i emissionen. Om jag har rätt så kommer den felprissättningen att korrigeras direkt kl. 09.00 imorgon.

Om man ska äga EQT över tid så behöver man bestämma sig för det på helt andra kriterier såsom framtidsutsikter, intjäning, innehaven, kompetens, marknadsmöjligheter och så vidare. Det är inget som jag har åsikt om i dagsläget. Jag spekulerar i att man har gett ”rabatt” för att få en lyckad emission. 👍

Imorgon kl. 09.00 har vi facit.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack! Då är jag med👍🏻

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Wiktor Sjövall
 2. Vit pil

  Utfallet blev ju väldigt bra denna gång👍🏻 Vad tror ni om noteringen av Akelius, liknande scenario?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Wiktor Sjövall
 3. Vit pil

  Har inte satt mig in i det, men tror inte att oddsen är i närheten lika bra som med EQT. Ofta är det bara 2-3 sådana här tillfällen per år.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har du en väl diversifierad aktieportfölj på säg 10-15 aktier , så visst kan du  behålla EQT. Har du inga aktier förut så är rådet Sälj. EQT är trots allt ett riskkapitalbolag och att ha detta som enda innehav innebär en hög risknivå.

För de som vill ha ”normal” risk är fondsparande att föredra.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för snabbt svar! Jag har bra diversifiering och skulle därmed kunna behålla. Jag tänkte mer att rådet att sälja kanske grundades på att man tror att den eventuellt stora ökningen under introduktionsdagen med stor sannolikhet skulle rasa tillbaka till introduktionskursen inom kort, eller djupare? Tänkte att det kanske var ett vanligt mönster vid börsintroduktioner?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Wiktor Sjövall
 2. Vit pil

  Det scenario som du beskriver är osannolikt, men visst allt kan hända. Telias pris vid introduktionen på börsen var 85 kr för snart 20 år sedan…. Det kan även bli motsatsen, ett säljtryck från småspararna gör att kursen trycks ned första dagen för att sedan stiga.

  Rådet till en nybörjare att sälja första dagen tycker jag därför är helt rätt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-23 klockan 19:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.