Varför sjunker börsen när oljepriser sjunker?
Sök:

Varför sjunker börsen när oljepriser sjunker?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carl Johnzen

ställde för sedan frågan: Varför sjunker börsen när oljepriser sjunker?

I måndags sjönk oljepriset med ca 30%. När börsen öppnade sjönk den med ca 6 %. Att börserna i Ryssland, Saudiarabien och Norge sjunker kan jag förstå. Men de flesta länder i västvärlden* är främst oljeförbrukare och borde gynnas av låga oljepriser, eller hur?

* USA verkar förbruka lika mycket som de producerar.

Jag har titta lite bakåt i tiden och det verkar som tidigare verkar vara ganska låg korrelation mellan börsutveckling (S&P500) och oljepriset. Varför är det annorlunda nu?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Carl!

Jag skulle säga att världen har blivit mer ihopkopplad på senaste tiden och får några bolag problem så kan den ekonomiskt smitta av sig till andra företag.
Men visst, det kanske är befogat att gå ned 6% på stora bolag i Sverige som inte har något med oljan att göra.

Däremot så handlar det om rädsla och flockbeteende, vi såg stora rörelser nedåt och personer blir rädda och börjar sälja allt dom har för att få ut det i pengar och rädda det som finns kvar. Detta påverkar alla bolag då det är mycket fonder som säljs och fondförvaltarna måste sälja ut det som krävs för att täcka utflödet, då kommer alla aktier att påverkas då det blir stora utflöden.

Som sagt, rädsla och flockbeteende är det som driver ned börsen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-11 klockan 16:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.