Varför ska jag välja Avanza/Nordnet att köpa fonder via istället för min bank?
Sök:

Varför ska jag välja Avanza/Nordnet att köpa fonder via istället för min bank?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Caroline

ställde för sedan frågan: Varför ska jag välja Avanza/Nordnet att köpa fonder via istället för min bank?

Hej!
Jag har precis börjat att sätta mig in i det här med att spara i fonder (indexfonder) och det som har slagit mig är att det alltid skrivs att man ska spara via Avanza eller Nordnet, våra stora eller mellanstora banker nämns aldrig som alternativ. Således börjar min hjärna arbeta med följande funderingar:
1. Är det för att man/ni inte vill göra gratis reklam åt storbankerna? Och att de egentligen är likvärdiga alternativ?
2. Döljer det sig avgifter och påslag som jag inte ser eller vet om?

Som jag kan tyda det när jag går in på min banks (Roslagens Sparbank) fondtorg och jämför fonder som Jan nämner i sina artiklar så ser allt likadant ut vad gäller fondavgifter och dyl. Jag tror att jag med ett undantag har hittat de fonder som jag har varit intresserad av att investera i. Så vart i ligger den magiska skillnaden?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Personligen tycker jag att Avanza har en bättre hemsida där man på ett enkelt sätt kan följa historik mm. Vill du köpa enskilda aktier är Avanza och Nordnet billigare än Swedbank.

Vill du bara köpa de vanligaste fonderna och är nöjd med din bank för övrigt så behåll din gamla bank.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag har mitt sparande på Avanza och mitt lönekonto m.m. på SEB av följande anlednongar:

 1. Större utbud av fonder på Avanza. På storbankerna vill de helst sälja de egna fonderna, medan Avanza vill locka kunder med ett brett utbud.
 2. Lägre courtage vid aktiehandel.
 3. Bättre hemsida där man lättare ser hur den egna portföljen utvecklats och hur olika fonder och aktier har utvecklats över tid.
 4. Lättare att låta sparpengarna vara i fred om de finns på en annan bank. Lite mental bokföring förvisso, men av det bra slaget…

Nu vet jag inte hur din bank svarar upp mot ovanstående, men för min del ångrar jag inte att jag flyttade mitt sparande.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jojo, det stämmer för oss aktienördar. Själv har jag Avanza, Nordnet samt två ytterligare banker. För de normalt intresserade räcker i de flesta fall Roslagens Sparbank långt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-15 klockan 13:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.