Varför talas det aldrig om att minska lednings-löner?
Sök:

Varför talas det aldrig om att minska lednings-löner?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pontus

ställde för sedan frågan: Varför talas det aldrig om att minska lednings-löner?

Hej Jan,

Jag har en samhällsekonomisk fråga, nämnligen: Varför talas det aldrig om att minska VD- och ledningslöner i företag, utöver det man ser i kommentarsfält där det reageras på att någon ses som ha för hög lön? Enligt Harvard Buisness Review beskrivs anledningen till VDs löner som, och jag beskriver i mina egna ord här, att pga att valen som VD gör har mycket större verkan på företagets vinst, och även om det bara är en förbättring av vinsten på 1 % så leder det till miljonbelopp för företaget om det är stort nog.

Och därmed måste man attrahera de bästa cheferna och för att vara attraktiva på marknaden måste det ges större och större löner för VD.Jag har inte sett någon som tagit upp ens den teoretiska alternativet att hålla låga löner i företaget för att genom den sparade utgifterna då öka företagets vinst. Finns det någon stor anledning som jag helt missat utöver att vara attraktiva på marknaden för VD-personal?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Utöver de faktorer som du skriver om, påverkan och för att attrahera, så är även faktorer att ta med att en VD överlag inte jobbar 9-17 som många andra gör utan har extremt hög arbetsbörda och väldigt lite fritid. Utöver det är ansvaret stort, man är även ansiktet utåt i många fall och associeras väldigt mycket med företaget. Får företaget kritik kan det bli riktad mot den specifika personen vilket kan leda till ökad hotbild etc.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-05 klockan 13:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.