Varför varnar IMF, KI, Riksbanken, Media o.s.v. om "bostadsbubblan" dagligen....?
Sök:

Varför varnar IMF, KI, Riksbanken, Media o.s.v. om "bostadsbubblan" dagligen….?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av T

Den här artikeln publicerades 2017-05-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Varför varnar IMF, KI, Riksbanken, Media o.s.v. om "bostadsbubblan" dagligen….?

Hej,

Varför varnar nästan samtliga om att vi har en bostadsbubbla och skriver massa snyfthistorier om hur det var på 90-talet medan man samtidigt aktivt håller räntorna nere och vill att konsumptionen och kredittillväxten ökar? Jag förstår inte logiken i det?

Nu när vi nästan nått 2% i inflation ja då ska Riksbanken stressa igenom ett beslut om ett inflationsintervall för att slippa höja räntan och blåsa upp tillgångsinflationen ännu mer.

Vad gör man? 2010 skrev man också om bostadsbubblan som snart skulle spricka och att vi har räntor på 10% något år senare men dom som tog ett lån och köpte på sig bostäder har bott sig riktigt rika. Funderar på om det är samma sak nu igen. Nu börjar det skrivas jättemycket igen men om 5 år kanske vi har dubblat priserna igen.

Det råder koncensus om att det är fel att gå in på börsen eftersom den är all time high. Många varnar för bostadsbubblan som aldrig kommer och Riksbanken kommer lyckas att få till en inflation på 3-4% per inom något år samtidigt som även nischbankerna kommer ta tillfället i akt att sänka sparräntan till 0%. Vem blir förloraren? Den som arbetar och sparar eller den som lånar och konsumerar? Sanningen hittils är ju att den som sparar betalar för den som konsumerar och så länge vi har en jämvikt får idioterna som spara fortsätta betala för dom som lever ett fint lyxigt liv.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej T,
Jag håller med dig i mångt och mycket, men själv skulle jag inte känna mig bekväm med att köpa en 3:a i Stockholm för 7 miljoner när jag vet att ifall räntan går upp 1 % så kommer priset att falla ~1.5 miljoner (påhittad siffra, men priserna korrelerar med räntan). Och utrymmet för att sänka räntan ytterligare är inte så stort (säger inte att det inte kan hända).

Jag tycker att det är väldigt intressant att titta vad KPI är uppbyggt av och hur det är viktat, för det säger en hel del om vad det är som blir dyrare.

En liten sammanställning sedan 2011 av KPI ger att inflationen har varit 1.3% totalt sedan 2011, men det förutsätter ju att du ”lever enligt KPI”, t ex ”akoholhaltiga drycker och tobak” har ökat 13% i pris sedan 2011, men det är ju inte säkert att det ens drabbar så många (det har förvisso en låg viktandel), men samma gäller kategorin ”Restaurang och Logi” som ökat 8%, om du inte äter ute eller sover på hotell så drabbar det ju inte dig.

Men med det sagt så håller jag med dig på många plan, än så länge är spararen en förlorare, men eftersom att framtiden inte är klar så är inget säkert. Om du köpte in dig i Fingerprint Cards på 40 kr  2015 så gjorde du en kanonaffär om du tittar på det under hela 2016 (kurs på 60-100), men om du inte sålde under 2016 så har du inte längre gjort en bra affär. Samma med lånet, man kan inte säga att personen som lånade för att köpa en lägenhet tigare är vinnaren, för om räntan går upp till 4% och lånet inte är avbetalt så är affären inte avslutad ännu.

Sen så kommer nischbankerna snarare att höja sparräntan om inflationen hamnar på 3-4% per år (eftersom att räntan då bör höjas).

Det är ganska sjukt att om du har en massa pengar så kan du få ett lån till en ränta på ~0,75% samtidigt som du kan låna in de lånade medlen till en ränta på 1%. Även om det är en 100% säker investering av bankerna så förlorar de fortfarande…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Dagens lunch i Göteborg ökar med 10% per år. Hemförsäkringen ökar med 10% per år. Det är många saker som man knappt kan komma undan att betala för som ökar i pris. Jag minns när en 2 rummare i Eriksberg i Göteborg kostade 1,2 miljoner (år 2011). Då pratade man också om en bubbla men nu kostar samma 2a 5,5 år senare 3,5 miljoner. Att priserna korrelerar med räntan kan väl stämma men dom flesta väl sansade individer är nog ense om att priserna inte kommer falla tillbaka till 2011 års nivåer. Man vänjer sig vid en vissprisnivå. På samma sätt kanske din lägenhet i Sthlm för 7 miljoner kostar 21 miljoner om 5 år och då känns det väldigt osannolikt att den tappar till 7 miljoner igen utan snarare handlar det om en fjuttmiljon hit eller dit och det drabbar bara dom som kom in på marknaden för 3-4 veckor sen med dagens prisökningstakt.
  Jag tror att ju längre centralbankerna låter detta fortgå med negativ ränta desto mer kommer folk vänja sig vid att man måste sätta pengarna i arbete via bostad eller börs. Till och med jag som trott stenhårt på bostadsbubbla börjar snegla åt att köpa en 1a för 3 miljoner i spekulationssysyfte. Alla andra gör ju det och fortsätter göra vinst. Varför skulle jag bli den enda i världen som gör en förlust.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Toni

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-11 klockan 17:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂