Värt att börja investera nu? (Börskris)
Sök:

Värt att börja investera nu? (Börskris)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jesper

ställde för sedan frågan: Värt att börja investera nu? (Börskris)

hejsan, min fundering är är det värt att gå in i aktiemarknaden nu när allting är så högt och med en uppkommande kris. Har tänkt spara på en sikt på 7-10 år! Skall man vänta till rätt läge? Är lite jobbigt att börja i uppförsbacke

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bara att börja nöta med månadssparandet!
Den känslomässiga aspekten med att stoppa in ett stort kapital direkt ska man däremot inte förringa även om det troligtvis kommer vara bästa alternativet.

Hälsningar
mrFIRE
svenskafire.se

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Jesper!

  Jag har inte generella råd utöver dom du har fått men vill bara säga att jag har varit i precis samma situation som du. Jag gick in i aktiemarknaden 2015 när den låg på en all time high och alla pratade om att ”nu vänder det”, ”snart kommer krisen”. Första 12 månaderna gick jag -10% vilket var riktigt jobbigt, just känslan av att förlora surt förvärvade sparpengar är svår att hantera. ”Ett år har gått och jag har bara förlorat pengar”.

  Men, jag slutade logga in på Avanza och fortsatte månadsspara, nu ligger jag på +50%. Ingenting slår tid på marknaden.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Rikard

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jesper,

Du kommer inte kunna timea marknaden. Vi vet inte när en börskrasch kommer och inte heller hur stor den blir eller hur länge den håller i sig. Vi kommer inte veta hur länge en nergång pågår eller när vi nått botten. Vi vet inte hur länge vi kommer vara på botten eller när det börjar gå upp.

Givet den tidshorisont du har så kan du absolut spara på börsen.

”…så högt och med en uppkommande kris.”:
Att det kommer ett börsfall är en tidsfråga. Om det blir en kris eller inte vet vi inte. Vi vet inte om en kris kommer utlösa fallet, eller om det blir kris när fallet kommer.

”Skall man vänta till rätt läge?”:
Du kommer aldrig veta när rätt läge är, därför rekommenderas månadssparande och att långa tidsperspektiv. Den bästa tiden att plantera ett träd var för 20 år sedan. Den näst bästa är nu. Tiden är din bästa vän när det gäller sparande.

Jag vet inte om du har en större summa som du vill gå in med eller om det är ett månadssparande du vill börja med. Om det är det sistnämnda så är det bara att börja på en gång. Har du en större summa kan du välja att sätta in allt på en gång (vilket jag skulle ha gjort givet din tidshorisont) eller periodisera insättningarna.

Om du inte har lyssnat på detta avsnitt så gör det, mycket intressant.

Investera nu eller efter börskraschen? Om finansiell spådomskonst

Lite grovt kan vi säga att du har två portföljer att välja på beroende lite på din riskbenägenhet och förväntad (önskad) avkastning.

Globala barnportföljen med 90% aktieindexfonder och 10% räntefonder är bra för tider uppåt, och gärna över, 10 år. Man räknar med att denna ger ca 7-8% i avkastning över tid.

Nybörjarportföljen med 60% aktieindexfonder och 40% räntefonder är bra för tider runt 5 år, eller för den som vill ha lite lägre risk men vill spara långa perioder i alla fall. Man räknar med att denna ger ca 5-6% i avkastning över tid.

Du kan sedan välja att skapa ett ISK hos Avanza, Nordnet eller Lysa. Hos Avanza/Nordnet bygger du ihop portföljen själv med fonder och lägger ett månadssparande. Du behöver spara minst 500:- för Nybörjarportföljen och minst 1000:- för Globala barnportföljen om du väljer egna fonder eftersom lägsta fondköp är 100:-. Hos Lysa kan du månadsspara från 200:- oavsett vilken fördelning du vill ha.

Jag själv har satt upp allt mitt indexsparande hos Lysa och automatiserat allt med autogiro. Eftersom de sköter ombalansering automatiskt så behöver jag inte ens logga in och göra något, så jag ska se hur länge jag kan klara mig utan att logga in.

Hoppas du blir lite klokare och stort lycka till!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man vill investera i en utdelningsportfölj borde de påverka läget, eller borde jag splittra upp de o köra en nybörjarportfölj samt en utdelningsportfölj ? Mvh jesper

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jesper
 2. Vit pil

  En utdelningsportfölj är ju en eget komponerad aktieportfölj av högutdelande bolag som du själv sätter ihop. Men, samma princip gäller ju där, att man inte riktigt kan timea marknaden.

  Jag ser det som två saker. Lysa är för mig basen med ett långsiktigt indexsparande. Utdelningsportföljen blir något att pyssla med på sidan om. Å andra sidan så återinvesteras ju utdelningen i underliggande aktier hos Lysa, så effekten blir den samma.

  Jag personligen ser inte någon direkt skillnad i att investera i ett 20-tal utdelande aktier kontra återinvesterande indexfonder. Fonden kommer ju köpa mer aktier för utdelningen den också.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-11 klockan 11:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.