Värt att byta bank som inte har indexfonder?
Sök:

Värt att byta bank som inte har indexfonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobbe

Den här artikeln publicerades 2017-05-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Värt att byta bank som inte har indexfonder?

Hej!

Jag har en liten fråga som kanske någon av er kan svara på.

Jag och min fru kommer inom ca 1 månad få en liten bebis i armarna, och jag ser gärna till att komma igång med ett sparande till henne så fort som möjligt, och jag vill att det ska rulla på i minst 18 år. Jag har förstått att indexfonder är det man borde satsa på vid långtidssparande, men det finns ett problem…

Jag är medlem i Ålandsbanken då jag bor i Finland, och de har inte indexfonder utan bara ränte-, aktie-, och kapitalförvaltningsfonder (denna fond är en specialare som balanserar mellan ränte- och aktiefonder beroende på marknaden). Vad tycker ni att jag borde satsa på? Ska jag bli medlem i Avanza som utlänning (såg att deras registreringsprocess som utlänning var en aning krånglig) eller ska jag köra på med Ålandsbankens ovanstående fonder? Vi har även Nordea här i Finland, men har ej sett om de har indexfonder eller inte.

 

Tacksam för svar!

//Tobbe

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja, jag skulle definitivt rekommendera att gå genom processen med Avanza eftersom det är ett engångsjobb. Avgifterna på långa tidshorisonter spelar ju stor roll. Man vill ju inte behöva säga till sin vuxna bebis:

”Du, du kunde haft 100 000 kr mer, men Avanza hade en krånglig ansökningsprocess…”

Så skulle jag tänka. :-)

Hälsningar,
Jan

PS. Nordnet är ju också ett alternativ, vet att de har verksamhet i Finland. DS.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Letar också efter banker i Finland som har indexfonder till lägre kostnad i sitt utbud men de verkar lysa med sin frånvaro eller gömmas väldigt väl…

Även Nordnet i Finland har ett mer begränsat utbud på fonder, en sökning på index i deras utbud ger bara tre fonder (två från Handelsbanken och en från HSBC) utöver deras egna fonder för Norge, Sverige, Danmark.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det går inte få tag på AMF, Swedbank Robur eller SPP fonder hos dem?

  Kommer du åt Vanguard ETF? De borde ju vara tillgängliga?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Mycket mer begränsat utbud än i Sverige och alla fonder med höga förvaltningskostnader. En del Swedbank finns:

  https://www.nordnet.fi/mux/web/fonder/sok.html?nn_kategori=&kategori=&forvaltare=&sokord=swedbank&sok=1&ppm=0&nobuy=&flik=&nm=&typ=1

  Får undersöka ETF biten närmare det verkar finnas när man söker. Hur skulle du se på att skapa en portfölj baserad på ETF istället för traditionella indexfonder som verkar vara ytterst begränsat i utbud i Finland?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
 3. Vit pil

  Jag skulle byggt ihop den med Vanguard ETF:er. Det är det nästa bästa alternativt. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-06 klockan 23:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.