Värt att flytta tjänstepension?
Sök:

Värt att flytta tjänstepension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Värt att flytta tjänstepension?

Hej!

Jag har nyligen flyttat från Sverige till Norge og håller på att städa upp bland de olika bankkontona jag lämnade efter mig. Då upptäckte jag en gammal tjänstepension placerad hos Skandiabanken som genom åren jobbat sig upp till ca 80.000:-. Jag kontaktade banken för att höra om möjligheterna att flytta med mig de här pengarna till Norge och hellre placera dem i motsvarande en ISK eller liknande. De sa att det fortfarande var möjligt eftersom det nuvarande värdet inte överstigit ”gränsen” (jag frågade inte vart gränsen låg), men att jag måste göra detta genom en s.k. återbetalning vilket skulle innebära att jag måste skatta ca 33 % på totalbeloppet, d.v.s. ca 27.000:-.

Att förlora en tredjedel av värdet känns ju spontant ganska dumt. Fördelen skulle vara att jag själv har kontroll på pengarna, även när de passerar ”gränsvärdet” och kan placera dem som jag vill. Kan det vara värt det rent ekonomiskt på lång sikt?

Tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Svårt att ge råd när man inte har alla uppgifter framför sig. Här är ett försök.

Förlora en tredjedel känns som fel uttryck.  Du måste ju alltid betala skatt på din pension, antingen nu, om det går att avsluta den, eller senare när den faller ut.

Kontrollera gärna en extra gång vad skatten blir om du avslutar tjänstepensionen. Marginalskatten är hög.

Undersök hur avkastningen varit historiskt. Till exempel  AMF brukar inte vara så pjåkiga  på att förvalta pengar.

Hög avkastning stanna kvar, låg avkastning avsluta är mitt råd. Givetvis under förutsättning att din uppgift om skatten stämmer.

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-13 klockan 20:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.