Värt att flytta tjänstepensionen? Frågor om flytt och avgifter
Sök:

Värt att flytta tjänstepensionen? Frågor om flytt och avgifter

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Värt att flytta tjänstepensionen? Frågor om flytt och avgifter

Idag har jag via Max&Mattiehesen en tjänstepensionsförsäkring hos SPP. Hos SPP har jag sedan en portfölj motsvarande barnportföljen med följande fonder:

SPP Aktiefond Global   förvaltningsavgift 0,30%

SPP Aktiefond Sverige  förvaltningsavgift 0.20%

SPP Emerging Markets SRI  förvaltningsavgift 0.40%

Dock upplever jag att avgifterna något höga och jag hade nu föredragit Länsförsäkringar då det är min vanliga lönebank också. Så detta hade gjort det lite smidigare och mindre avgifter är ju trevligt! LF har ju dessa fonder som jag förstått är motsvarande t ex(Tyvärr så lyckas jag inte hitta hur många företag LF fonderna har i fonderna) :

Länsförsäkringar Global Indexnära   förvaltningsavgift 0.20%

Länsförsäkringar Sverige Indexnära  förvaltningsavgift 0.20%

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära A  förvaltningsavgift 0.41%

Då kommer kruxet. Som jag förstår det kostar det tydligen att flytta sin tjänstepension och att det är en fast avgift + en procentuell avgift. Låter helt sjukt i mina öron! Då jag i nuläget bara har ca 50 000Kr hos SPP kommer flytten att kosta drygt 1500Kr. https://www.spp.se/privat/pension/samla-din-pension/flytta-din-pension-fran-oss/

 

 1. Är det värt att flytta? Är dom här små procentsatserna värda att ”betala” 1500Kr för att få?
 2. Ska jag flytta dom nu eller vänta? Dels så är ju börsen fortfarande lite ostabil och en flytt kan ju komma att kosta mer än vad det smakar i dagsläget.
 3. Hur lång tid tar en flytt?
 4. Enligt LF så betalar dom eventuella avgifter från nuvarande pensionsbolag. Innebär det att dom kan svälja dom här 1500Kr?
 5. Det ligger tydligen uppe i Riksdagen att det ska bli billigare att flytta. Är detta något jag ska vänta på eller kan det ta längre tid?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle vänta till årsskiftet givet att lagförslaget klubbas igenom. När jag skulle flytta från Movestic ville de ha 68000kr för den flytten, känn på den.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hmm ja ”om” det nu kommer att klubbas igenom.

  Jag såg att Jan har en ”avgiftskalkylator”: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-for-fondavgifter/

  Jämför jag 0.3 mot 0.4 på 40 år så är det nästan 80 000Kr skillnad på avgifterna! Så då är det definitivt värt 1500Kr.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Karl

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hur mycket billigare blir det när lagförslaget går igenom? Vad är egentligen poängen med flyttkostnader för tjänstepension? Kommer det gå att flytta pensionen till avanza eller nordnet när lagförslaget går igenom?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-02 klockan 10:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.