Vart börjar jag? Riktig nybörjarfråga
Sök:

Vart börjar jag? Riktig nybörjarfråga

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av JO

ställde för sedan frågan: Vart börjar jag? Riktig nybörjarfråga

Hej, jag kommer från en uppväxt utan pengar men har nu landat i ett stabilt jobb, en stabil relation med ett stabil boende vid 25 års ålder. Jag har aldrig investerat och kommer nu vilja börja att investera 3-10 000 i månaden utan ett startkapital.

Jag har inga störrre framtida utgifter planerade inom 5 år och undrar hur jag bör fördela durationsmässigt, 12-mån, 7 år etc, hur mycket bör gå till pension – bör jag lägga mer eller mindre för pensionssparande når jag är så ung som jag är?

 

Tack på förhand, ni är grymma /JO

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Buffert först. Bestäm en fast mängd som du vill ha där och sätt allt sparandet i bufferten.

När bufferten är klar har du två sorters sparanden: målsparande (om du har någon dyr utgift på g i framtiden) och framtid/pensionssparande. Ju mer du kan sätta av för framtid desto fetare får du det i framtiden (eller rättare sagt ju mindre du gör av med idag).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej JO!

Bra att du har landat i att börja spara!

Jag hade börjat månadssparat i alla tre samtidigt, 10% av lönen till pension brukar vara en bra måttstock att börja med. Sedan såklart bygga upp bufferten till den nivån du sätter och samtidigt även investera i den lite mer kortsiktiga portföljen.

Om du äger din bostad, så rekommenderas iaf 2 månadslöner i buffert. Brukar vara en bra mängd som kan täcka det mesta som kan uppstå.

”Mellanhinken”, det mer kortsiktiga sparandet som kanske sträcker sig upp till 5 år framåt, skulle jag rekommendera att köra på en liknande portfölj som Rikatillsammans-portföljen, den hittar du här: https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/

Sedan din pensionportfölj, så skulle jag rekommendera 100% aktier för att maximera avkastningen, utgå ifrån Globala barnportföljen och sedan bygg din egen fondportfölj, den hittar du här: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

Hoppas detta besvarade din fråga!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-16 klockan 07:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.