Vart hittar man info om Aktiefonds utdelning?
Sök:

Vart hittar man info om Aktiefonds utdelning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobbe

ställde för sedan frågan: Vart hittar man info om Aktiefonds utdelning?

Hej!

Lämnar Aktiefonder information om vilken storlek på utdelning den haft under ett år?

Och i så fall vart hittar man den infon?

Jag tänker att man ju säger generellt att man likaväl(som enkel sparare) kan ha fonder istället för aktier just ur utdelningsaspekten.

Är utdelningens storlek generellt sett betydligt lägre än en ren separat utdelande aktie?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har aldrig sett en fond redovisa hur stor utdelning som deras innehav genererat.

När aktierna i en aktiefond gör utdelning tillfaller utdelningen fonden. Så du som köpt fondandelar får del av värdet genom att utdelningen återinvesteras av fonden. Ur det perspektivet ska det inte vara någon större skillnad att äga aktierna separat eller genom en fond. Fonden gör dock jobbet åt dig så det blir lite enklare.

Om du tänker på fonder som gör utdelning till dig som köpt andelar, så är det ovanligt i Sverige — om det finns alls. Tror det har med skatter att göra. Om du söker en ”fond” som ger dig faktiskt utdelning på kontot får du titta på ETF:er.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar !
  Det som egentligen var kärnan i min undran är så här.

  En aktiefond har oftast innehav i många bolag. Några ”högutdelande” och några ”lågutdelande” och troligen kanske några icke-utdelande.
  Jag tänker att den mixen av utdelningar ger fonden en viss snittutdelning som kan ställas i jämförelse med vad exempelvis en mer egenvald aktiv mix och placering av högutdelande rena aktier ger över tid.

  ”Priset” man betalar för att ha smidigt sparande i fonder är troligen en lägre utdelning och på sikt en lägre tillväxtökning av sitt kapital.
  Är det ett korrekt påstående?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe
 2. Vit pil

  Well, det blir ju en lägre avkastning än om du gör allt arbete själv. Men du riskerar ju att göra ett sämre jobb själv,dvs investera i fel aktier.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 3. Vit pil

  Tobbe!
  Bara för att en aktie ger hög utdelning så behöver den inte vara bra. Se på HM och Ratos! Min erfarenhet är snarare tvärtom. Mätta bolag som inte genererar bra vinster delar ut merparten. Expansiva bolag som växer behåller pengarna vilket gynnar aktieägarna på sikt. Se på Balder. Frånvaron av aktieutdelning har sannerligen inte missgynnar aktieägarna.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-19 klockan 07:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.