Värt med stor utdelning trots avsaknad av ränta-på-ränta?
Sök:

Värt med stor utdelning trots avsaknad av ränta-på-ränta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jeagle

ställde för sedan frågan: Värt med stor utdelning trots avsaknad av ränta-på-ränta?

Hej,

Jag arbetar på ett medarbetarägt företag och undrar om det är ekonomiskt lönsamt att äga aktier i bolaget. Under många år har värdet på aktien i princip varit oförändrad men däremot har utdelningarna varit stora. Det går att räkna med ett snitt på minst 10-15% men sannolikt mer. Hur hög skulle snittavkastningen behöva vara under en längre tidsperiod för att motsvara börsens snittavkastning på ca 8% med ränta-på-ränta effekt? Förutsatt att värdet på aktien är oförändrat.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om du återinvesterar utdelningen så får du en ränta-på-ränta effekt. Varför inte ta utdelningen och lägga i nån globalfond eller robot?

Det du går miste om är ifall du får betala skatt på utdelningen? Plus ev transaktionskostnader…

Passar på att önska alla ett gott nytt år!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om börsen ger 8 procent i snitt och du har fått 10 till 15 procent så har det ju varit en lysande affär, långt bättre än börsen!

  Ränta på räntaeffekten får du ju fixa själv genom att spara pengarna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Ja, på utdelningen blir det skatt så det kanske är den främsta skillnaden. Så länge utdelningen är så pass stor att den ”kompenserar” för denna skillnad mot den förväntade avkastningen på börsen så kanske det går jämnt ut då. Och då har man nackdelen a att ha flera ägg i samma korg dvs både lön och utdelning från samma företag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jeagle

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-01 klockan 12:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.