Vart ska en 30-åring spara 70.00 kr?
Sök:

Vart ska en 30-åring spara 70.00 kr?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Josefin

ställde för sedan frågan: Vart ska en 30-åring spara 70.00 kr?

Hej,Har sen 20-års ålder haft månadssparande på 500 kr i Swedbank (Swedbank Robur Bas mix), hittills har det växt med ca 15.000 kr. Det känns lågt men kanske jag har fel?

Jag funderar nu på att ta dessa pengar och flytta de till Avanza, men behöver tips på hur jag kan fördela pengarna och vad för sorts sparande jag bör satsa på. ISK? Rika tillsammans-portföljen, andra tips? Jag har inga planer på att använda dessa pengar på mycket lång tid.

 

Tacksam för alla svar!

/Josefin

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Josefin!

Den förenklade versionen av Globalportföljen duger nog alldeles utmärkt för dig. Mer information finns att läsa här https://rikatillsammans.se/ombalansering-2019/.

Här har du en liten överblick över hur du kan fördela dina sparade pengar:

1. Länsförsäkringar Global Indexnära
Global aktiefond
60 %

2. SEB Sverige Index
Svensk aktiefond
20 %

3. Swedbank Robur Access Asien
Asiatisk aktiefond
10 %

4. Spiltan Räntefond Sverige
Kort svensk räntefond
10 %

MVH

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Läs om den globala barnportföljen: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

Om du är beredd att flytta pengarna till annan bank, skaffa ett ISK hos Avanza. Där kan du köra in 90-100% i Avanza Global som är en billig global aktieindexfond. Om du vill ha lite räntor (upp till 10%) är mitt tips AMF Räntefond Lång. Med din långa spartid finns det ingen mening med Spiltan Räntefond Kort som knappt ger någon avkastning.

Detta blir en portfölj med hög risk som kommer svänga mycket både nedåt och uppåt. Det är inte säkert att den går med vinst alla år, men på lång sikt (10+år) bör den vara det som ger bäst avkastning. När det börjar bli dags att använda pengarna så kan du dra ner risken, till exempel genom tumregeln ”10% aktier för varje år som pengarna kan vara investerade”. Så när det är till exempel 8 år kvar tills du ska ha pengarna, då har du 80% i aktiefond och 20% i räntefond eller sparkonto.

Om du har flera fonder, glöm inte att ombalansera dem ibland. Till exempel en gång om året. Detta för att du annars kommer att få en förskjuten risk över tid. Det kan du läsa mer om här: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/ombalansera-dina-fonder-och-aktier-en-battre-avkastning/

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag glömde att tipsa om fondroboten Lysa.se där jag själv har en del sparat. Kan varmt rekommendera att börja där om du känner dig osäker. De ställer frågor som hjälper dig att förstå din ekonomi och visar på ett pedagogiskt vis hur risk och avkastning hänger ihop. De kostar ca 0,40%, i överkant men ändå inom marginalen för vad som är OK.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Tack för era bra råd! Jag har precis satt in 1000 kr på Lysa för att få en känsla för verktyget men möjligt att jag tittar närmare på det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Josefin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-02 klockan 08:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.