Vart ska jag placera min försäljningsvinst?
Sök:

Vart ska jag placera min försäljningsvinst?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sofia

Den här artikeln publicerades 2017-05-13 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vart ska jag placera min försäljningsvinst?

Hej.

För lite mer än en månad sen sålde jag min lägenhet och gick med vinst.

Pengarna har nu suttit på mitt sparkonto på banken, som inte har någon ränta.. Det är dags att flytta pengarna, men jag vet inte vart! Jag har inte någon kunskap om detta så ber om råd.

Har kollat på Nordnet, men är osäker på vad som är bäst; investeringssparkonto, fonder eller aktier. Med tanke på min ringa kunskap vågar jag nog inte ge mig in i aktiernas värld ännu, då jag inte vet vad jag bör se efter eller hur jag ska resonera.

Vinsten landade på 500′ och jag funderar på om jag ska portionera ut det, lite på mer firskfyllt sparande och lite på ett mer säkert sparande.

Har ni några tips?

Tackar!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tänkte bara i den här tråden tipsa om följande artikel som jag skrev för ett par dagar sedan:

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Sofia,

Sitter i samma (trevliga) sits och frågeställning. Jag kommer att vara mycket försiktig men visst är man frestad av en relativt god börs och otroligt stark konjunktur. Men med tanke på den långa uppgången, politisk oro i världen och att ”allt” vilar på ett korthus av krediter så är jag tyvärr pessimistisk. Håll dig borta från långa räntor (obligationsfonder) och fastigheter eftersom räntan är på väg upp. Det finns kapitalskyddade fondplaceringar, kanske kan vara ett alternativ (får tillbaka insatsen om börsen sjunker men inte hela uppgången om den går upp). Nej, det är inte en sån med överkurs. Ska sätta mig mer in i det till veckan. Kanske inte så dumt att ligga med cash på bankkonto 6-12 mån och köpa vid nedgången. Men hur ska man veta när den kommer och hur djup den blir? Det ständiga dilemmat för den med pengar.

Skulle det bli en riktig omskakning i bankvärlden igen, tror jag att man ska sitta skuldfri för att vara oberoende av banken. Sedan är det ju som du skriver själv att spridningen av sparandet är viktigt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Sen finns det väl också en risk att man som jag då inte gått in på börsen eller bostadsmarknaden 2013 när man kände för det eftersom alla varnade både för höga bostadsräntor, bostadspriskrasch, börsen på all time high och att slutet är nära och därmed missade man väldigt mycket avkastning. En del lägenheter i Göteborg har dubblats i pris sen 2013. Nu säger man också att det inte kan fortsätta och att det är nära slutet men denna gången orkar jag inte lyssna och har gått in på börsen och gjort bra affärer.
  Det är lika stor risk att man som likvid går med 0-0.75% i sparränta per år samtidigt som lönerna ökar med 3-5% per år (d.v.s. köpkraften ökar –> produktpriser ökar) vilket i sin tur innebär att man också tappar i köpkraft för varje år man är likvid. Om 10-15 år kostar väl kanske motsvarigheten till Volvo V90 1 miljon i SEK och då är inte ens likvida medel så mycket värda längre.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  T

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-13 klockan 16:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.