Vart ska man ha sin buffert?
Sök:

Vart ska man ha sin buffert?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sofie

ställde för sedan frågan: Vart ska man ha sin buffert?

Hej, jag har 50 000 kr som en buffert som bara ska tas vid krisläge. Istället för att dem ligger på ett sparkonto utan ränta har jag funderat att ha dem på Nordax är det en bra ide?Eller vart ska man ha sina buffert pengar?O jag håller på att spara till en bil på 30-40 000kr i 8-10 månader hur gör jag är? Sätter dem också på ett sparkonto med ränta?Hoppas någon kan hjälpa mig MvhSofie

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bufferten behöver du kunna få tillgång till vid kort varsel. Står du på flygplatsen och har missat planet så kan du inte vänta flera bankdagar på att pengar ska föras över till ditt konto. Därför bör du ha bufferten i din vanliga bank.

Det jag har gjort är att jag har halva bufferten på min bank och andra halvan på ett räntebärande konto (egentligen har jag tagit mer risk än så, jag har den andra halvan på Lysa, mem det är inte rekommenderat).

Jag har också ett kreditkort. Det ger lite extra svängrum om det blir akut. Jag har valt att ha kreditkortet i en annan bank så att det fungerar även när min vanliga bank har datortrassel.

Bilsparandet kan du lägga på ett bankkonto med ränta. Nordax verkar rimligt. Det ger inte mycket mer än en hundring på så kort tid men pengar är ju pengar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej! Älskar era blogg!!! Men nu blir jag kluven när jag läser detta, ena stunden rekommenderar ni anvanza sparkonto+ till bufferten men sen står det att man ska tillämpa 4 hinkarmetoden till en fondrobbot och låta den ha bufferthinken och nu läser jag detta att man ska ha de på sin vanliga bank? kan någon hjälpa!

Jag har också Ca 50k att Buffra men vart ska jag lägga dem? Och vad är det för konto jag ska öppna på banken? Finns fler olika.

tacksam för svar ni är bäst!//isabelle

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ha bufferten så lättillgänglig som möjligt. Det är inte lönt att leta nischbank eller andra lösningar.

  Säg att en nischbank har 0.6% i ränta. På 50 000 kr blir det en ränta på 200kr/år efter skatt. Det gör varken till eller från för din ekonomi. Lägg bufferten lättillgängligt och fokusera istället din tid och energi på områden som verkligen påverkar din ekonomiska situation.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Björnen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vill du ha lite ränta så öppna ett konto på någon nischbank. Compricer och Finansportalen har i regel uppdaterade uppgifter om aktuella inlåningsräntor. Jag har använt en hel del av de aktörer som du hittar där och alla har fungerat alleles utmärkt att placera bufferten hos.

Men då får du räkna med att det tar 1-3 bankdagar att få pengarna överförd till ditt konto där du kommer åt pengarna.

Och därför är det absolut en bra idé som Emil skriver ovan att även ha ett par olika kreditkort om något skulle bli extremt akut.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skapade ett sparkonto hos Nordax 2019.  Förra veckan tänkte jag att ta ut ränta (cir.200kr men det gick inte.  Då ringde jag till kundtjänst och fick svar att ränta skulle betalas ut årsvis.  Om jag vill ta ut ränta nu måste jag avsluta mitt sparkonto.  Annars väntar jag till januari 2021.  Jag kontrollerade avtalet och det stämde – jag lärde mig från mitt misstag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag glömde bort att säga att mitt sparkonto är Nordax Xtra 0.85% utan bindningstid.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Tack för alla svar!! Men jag kommer dela upp min buffert 50/50 men frågan är om jag ska lägga den andra biten (som jag inte kommer behöva inom 4 år) om jag ska lägga den i en fondrobbot eller hos AVANZA sparkonto+ som rika tillsammans har?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Isabelle Krumkuhler

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-06 klockan 09:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.