Veckospara?
Sök:

Veckospara?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elin

ställde för sedan frågan: Veckospara?

Är det bättre, sämre eller ingen skillnad att veckospara 25% istället för att månadsspara 100%?

jag gillar mer veckospara för det får mig att hänga med i svängarna lite mer. för att försöka förstå vad som har påverkat börsen i veckan. Det rör mig inte att det går ner. Jag köper ändå som vanligt.  Men jag tänker att det kanske är mer fördelaktigt att köpa så tidigt som möjligt när det går upp och så sent som möjligt när det går ner?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ingen  kan förutsäga börsens rörelser på kort sikt. Visst vore det trevligt att köpa tidigt när börsen går upp, och sälja tidigt när börsen går ned. Men hur vet man detta? Skulle detta gå att göra, så skulle ju alla kunna bli mångmiljonärer….

Ett exempel: Det räcker att president Trump skriver på Twitter så påverkas börskurserna. Ibland med flera procent. Ingen kan förutsäga när hans nästa tweet kommer.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ingen vet om det kommer gå upp eller ner i den närmsta framtiden. Men i snitt går det upp ca 0,03% per dag. Om du har pengarna och tänker sätta in dem på börsen så borde det därför vara bäst att sätta in allt på en gång. Riskmässigt blir det ingen skillnad mellan veckospar och månadsspar eftersom båda varianterna sprider risken över hela skalan och därför får de samma effekt med att ”mjuka kurvan” (klippa topparna och dalarna i variansen).

Även om man missar två veckor uppgång i snitt med din metod så blir det småpengar i sammanhanget. Gör det som du tycker blir bäst. Själv tycker jag bara att det verkar krångligt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Många har ju dessutom ett månadssparande som dras när lönen kommer. Man märker i stort sett inte av att man sparar, men effekten blir stor på sikt. Skall man sätta in pengar varje vecka blir det mycket bökigare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Jag hade ett månadsparande i en portfölj. Nu har jag för en tid sedan lagt om i tre olika portföljer som jag månadsparar i, men jag gör köpen (autoköp) tre olika tillfällen i månaden (en portfölj per gång) . Eftersom börsen sticker upp och ner hur som helst känns det lite bättre att sprida ut det.

  En annan grej är att jag tror de allra flesta handlar runt månadsskiftet då lön kommer i större delen av världen vilket ökar priserna. Samma grej som att likviditeten på börsen är större i slutet av handelsdagen då fler kunder är på börsen.

  Så länge inte handelskostnader påverkas negativt skulle jag rekommendera dela upp köpen, men jag är lekman.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-10 klockan 19:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.