Veckospara?
Sök:

Veckospara?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elin

ställde för sedan frågan: Veckospara?

Är det bättre, sämre eller ingen skillnad att veckospara 25% istället för att månadsspara 100%?

jag gillar mer veckospara för det får mig att hänga med i svängarna lite mer. för att försöka förstå vad som har påverkat börsen i veckan. Det rör mig inte att det går ner. Jag köper ändå som vanligt.  Men jag tänker att det kanske är mer fördelaktigt att köpa så tidigt som möjligt när det går upp och så sent som möjligt när det går ner?

Det finns 7 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ingen  kan förutsäga börsens rörelser på kort sikt. Visst vore det trevligt att köpa tidigt när börsen går upp, och sälja tidigt när börsen går ned. Men hur vet man detta? Skulle detta gå att göra, så skulle ju alla kunna bli mångmiljonärer….

Ett exempel: Det räcker att president Trump skriver på Twitter så påverkas börskurserna. Ibland med flera procent. Ingen kan förutsäga när hans nästa tweet kommer.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ingen vet om det kommer gå upp eller ner i den närmsta framtiden. Men i snitt går det upp ca 0,03% per dag. Om du har pengarna och tänker sätta in dem på börsen så borde det därför vara bäst att sätta in allt på en gång. Riskmässigt blir det ingen skillnad mellan veckospar och månadsspar eftersom båda varianterna sprider risken över hela skalan och därför får de samma effekt med att ”mjuka kurvan” (klippa topparna och dalarna i variansen).

Även om man missar två veckor uppgång i snitt med din metod så blir det småpengar i sammanhanget. Gör det som du tycker blir bäst. Själv tycker jag bara att det verkar krångligt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Många har ju dessutom ett månadssparande som dras när lönen kommer. Man märker i stort sett inte av att man sparar, men effekten blir stor på sikt. Skall man sätta in pengar varje vecka blir det mycket bökigare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Jag hade ett månadsparande i en portfölj. Nu har jag för en tid sedan lagt om i tre olika portföljer som jag månadsparar i, men jag gör köpen (autoköp) tre olika tillfällen i månaden (en portfölj per gång) . Eftersom börsen sticker upp och ner hur som helst känns det lite bättre att sprida ut det.

  En annan grej är att jag tror de allra flesta handlar runt månadsskiftet då lön kommer i större delen av världen vilket ökar priserna. Samma grej som att likviditeten på börsen är större i slutet av handelsdagen då fler kunder är på börsen.

  Så länge inte handelskostnader påverkas negativt skulle jag rekommendera dela upp köpen, men jag är lekman.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Intressant tråd ovan om vecko- vs månadssparande som jag gärna väcker till liv igen. Ni som kommenterade ovan, har ni kommit till några ytterligare insikter sedan sist?

I den volatila marknad som råder 2020 känns det möjligen än mer intressant med frekvent sparande för att jämna ut kurvan vilket skulle kunna tala för veckosparande. Men frågan är ju om det överväger mot fördelen att ha kapitalet investerat längre tid.

En intressant tankemodell är ju också om man drar det till sina extremer, att dagsspara vs årsspara, då kan man ju lite lättare resonera om vilka effekter det ger (och vilka effekterna du söker).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om man följer devisen

Time in market, beats timing the market.

bör man investera pengarna så fort de kommer in på kontot. Om du får lön en gång i månaden bör du alltså investera en gång i månaden.

Om du investerar oftare än du får lön hamnar du i en av följande situationer:

 • Du investerar i ”efterhand”, dvs. du parkerar lönepengarna på bankkonto i väntan på att investera pengarna under månaden. Du sänker helt enkelt risken i din portfölj. Statistisk sett kommer det leda till att du missar avkastning.
 • Du investerar i ”förhand”, dvs du lånar pengar från bufferten och investerar under månaden. När lönen kommer återställs balansen på bufferten. I praktiken betyder det här att du har för stor buffert och att du egentligen gör exakt samma sak som i förra punkten.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om två miljoner småsparare sparar 1000 kr den 25 varje månad blir detta 2 miljarder. I fredags omsatte en enda aktie Ericsson B över 600 miljoner…. Du kan lugnt fortsätta med ditt månadssparande. Att sprida ut det per vecka innebär mycket jobb för ingenting.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej. Ja jäklar vad tiden går.

Det var jag som ställde frågan för tydligen 2 år sen nu!

 

första året där så sparade jag 1/4 per vecka av mitt överskott. Men det blev för mycket jobb och jag minskade frekvensen och delade upp sparandet på två tillfällen per månad istället i hopp om att få en bättre genomsnittlig inköpskurs. Kursen rör ju sig en del under månaden.

 

Sen har jag inte tänkt så mycket mer på det förrän nu då och jag gjorde en egen liten undersökning. Hur gick det nu med facit i hand.

 

Jag tog fonden LF global. Med start 2019-07-25

hur såg utveckligen ut 1 månad rullande framåt, var det mest fördelaktigt att köpa för hela summan direkt eller för halva summan 25e och andra summan runt 10-15e?

 

resultatet blev 5/12 månader hade det varit bättre att dela upp köpen pga kursen stod lägre i mitten av månaden än den 25e

och 7/12 månader var den billigaste kursen under månaden direkt den 25e.

 

Däe har vi alltså svaret då. Bäst är att köpa direkt för hela summan direkt när du får den.

 

Tack för att du tog upp tråden igen L-M

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej igen, tack för era tänkvärda och bra svar! Ja, resonemanget ”Time in market, beats timing the market” tar jag till mig, ligger mycket i det (och det har jag personligen fått erfara flera ggr också även om man ibland tror man ska kunna vara smart och tajma rätt så blir det sällan så). Tack också Elin för att du gjorde en liten undersökning på utfallet du fått, mycket intressant, uppskattas!

Att veckosparande skulle innebära mycket extra administration håller jag dock inte med om. Det går hos exempelvis Avanza att schemalägga flera (tex 4 stycken) månadssparande samma månad, det tar typ fem minuter att sätta upp per trigger och sen är det klart, så den aspekten tycker jag att man kan bortse från.

Min situation är den att jag avser återinträda/öka min exponering mot aktie/fond-marknaden, men samtidigt vill ha uthålligheten och psyket att hålla mig till en strategi. Jag har egentligen kapitalet tillgängligt redan nu (åtminstone för kommande 4-6 månaders investering) och är inte helt beroende av lön den 25e, utan det handlar för mig mer om att hitta rätt balans mellan likvid buffert och aktie/fond-sparande och att ha marginal ifall värmepumpen eller bilen lägger av typ och fortfarande kunna sitta still i båten.

Där kan jag se en psykologisk aspekt som tilltalar mig; möjligen skulle det hjälpa mig i alla fall att vara mer systematisk och hålla mig till en långsiktig strategi att veckospara (och ha en känsla av kontinuerligt köpande/återinträde, snarare än att gräma mig de gånger månadsköp tajmar illa). Men igen, ”Time in market, beats timing the market” är kanske det mest rationella synsättet :-)

Tack igen för er input.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-10 klockan 19:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.