Vem har råd med en hyresrätt för 20.000kr i månaden?
Sök:

Vem har råd med en hyresrätt för 20.000kr i månaden?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Vem har råd med en hyresrätt för 20.000kr i månaden?

Blev vansinnig på mannen i senaste avsnittet som tyckte hyrorna är för låga. Vart ska vanligt folk bo?

Det finns 5 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Håller helt med. Det han inte nämnde var att det ligger i en fastighetsägares intresse att få så bra avkastning på sitt eget kapital som möjligt.

Det är motstridiga intressen när hyresgästen samtidigt vill ha en så låg hyra som möjligt. Avgiften som betals in går dels till driftkostnader och underhåll men framförallt till vinst för fastighetsägaren. Boendekostnaden tenderar stiga över tid för den enskilde.

 

En bostadsförening däremot ägs av medlemmarna. avgifterna som betals in går tillbaka till medlemmarna i form av investeringar som amorteringar, reparationer, underhåll osv som höjer värdet på fastigheten. Föreningen drivs till självkostnadspris och man jobbar aktivt för att hålla nere kostnader. Boendekostnaden tenderar minska över tid i takt med att man amorterar.

 

Samma gäller då för hus där du slipper betala för en granne som förbrukar mer vatten än dig eller som sopsorterar fel, slänger fimpar utanför sin balkong, osv.

 

Nej i en hyresrätt blir man minst lika utnyttjad som man blir på arbetsmarknaden och skinnad ända in till strumplästen.

En företagare köper in en enhet arbetskraft billigare än han kan sälja den för och stoppar mellanskillnaden i fickan. Företagaren är bara mellanhanden. Ännu en av marknadens croupierer.

 

Ni har hört det förr. Alla aktier ägs av investerarna. När en aktie byter ägare kommer en person ha rätt och den andra ha fel, antingen köparen eller säljaren.  Men croupiern i mitten, banken, gör vinst vid varje affär från courtaget.

 

nu blev jag lite upprörd, ber om ursäkt för det

Kommentera

svarade på frågan för sedan

20 000kr på två personer är fullt möjligt. Många singelhushåll betalar idag mer än 10k, helt vanligt folk. Det handlar om prioriteringar. Själv är jag helt vanlig med jobb på 40h/vecka och har råd med min 15k/månad.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Frågan är mer mångfacetterad än vad många tycks tro. Den hyresreglering vi har gör att marknaden inte fungerar och att vi får en extrem bostadsbrist.

Låt oss leka med tanken på att bilmarknaden skulle regleras på ett liknande sätt. Över en natt stiftas en lag att inga bilar får kosta mer än 100 000 kr, med ett undantag att 50 000 bilar får produceras till marknadspris.  Vad skulle då bli effekten? Inga nya bilar förutom de 50 000 skulle produceras. Efter några år skulle  det bli en bilbrist. Folk skulle betala svarta pengar för att få köpa en begagnad bil. Föräldrar skulle ställa sina nyfödda barn i bilkö för att få köpa en bil ur kvoten när de blir myndiga. För att sälja bilar för 100 000 kr skulle fabrikanterna slarva med kvaliteten för att få råd att producera lite större modeller som folk vill ha. Hela samhället skulle ta skada.

Det var ju så öststaterna fungerade från 2:a världskriget fram till 1989 då muren föll. I Sverige har vi fortfarande ett Östtyskland på hyresmarknaden. Vi ser ju också konsekvenserna av detta. Tyvärr vågar inget politiskt parti påbörja en sanering av systemet. Så länge inte detta sker, så kommer våra problem att kvarstå.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tror jag förstår vad du försöker säga nestor. Min största rädsla för hyresmarknaden härstammar från ett gammalt känt citat: ”Marknaden kan vara irrationell längre än du kan vara solvent”
  Skulle man översätta detta till hyressättningen så ser vi massor exempel av det i verkligheten. Dvs fastighetsägare låter hellre hela fastigheter stå tomma än att sänka hyrorna.
  Dvs de har råd att bete sig irrationellt längre än du har råd att stå utan boende. I en uthållighetstävling vinner alltid den med mest pengar. Det kanske inte ens är irrationellt. Utan marginalerna är så höga att driftkostnaderna är betalda för flera år framåt.

  Nybilmarknaden är också helt hysterisk. Vad jobbar man med för marginaler egnentligen när ”bilen tappar halva sitt värde så fort man rullar ut från handlaren” har man betalt ett rättvist pris då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  🤑
 2. Vit pil

  Det bästa jag läst på länge, hatten av Nestor!

  Om jag drev ett fastighetsbolag så skulle min målsättning vara att tjäna så mycket pengar som möjligt, vilket ligger i linje med de flesta människor som arbetar. Har svårt att se ekonomin i en outhyrd fastighet. Jag har bott i Schweiz, där är det fri hyresmarknad, var bara att välja och vraka bland hyreslägenheterna,visst man fick betala en del, men samtidigt fick vi en kanonbostad inom tre veckor. Översatt, när fick någon sin perfekta hyreslägenhet på tre veckor i Sverige?

  Dessutom har jag svårt att tro att segregationen blir så himla mycket sämre, sett ur Stockholmsperspektiv (ursäkta men det är den marknaden jag kan), så inte är det nyanlända/nyinflyttade som får hyresrätter innanför tullarna, utan de hyres ut i andrahand för marknadspriser av människor redan gjort bostadskarriär. Med den stora skillnaden att långsiktigheten i ett andrahandskontrakt vet man sällan om..

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  TriDave

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En hyreskostnad på 10000 kr i månaden är mycket men är egentligen inte så jättefarligt för 1 person. Det är inte heller ovanligt att det kostar så mycket.

Köper man en 2a för 2,5 miljon som dom inte så sällan kostar i våra storstadsområden får man ändå lägga ca. 9000 kr/mån efter att först ha lagt 375 000 kr i kontantinsats.

Jämför vi med hur det ser ut ute i Europa är det inte så farligt. Bor man i storstadsområden i Europa är det inte ovanligt att en månadslön inte täcker en månadshyra om man ska bo ensam. I Paris, London, Milano, Amsterdam m.m. är det inte ovanligt att man bor ihop med andra människor för att man helt enkelt inte har råd att bo själv.

Gör man en resa österut till Polen, Tjeckien, Slovenien, Kroatien, Serbien, Ukraina o.s.v. är det vanligt att en en lön = 1 månadshyra. Man kan m.a.o. bara bo själv om man är minst 2 personer i hushållet som arbetar.

I Sverige är vi inte där än även om det känns dyrt med marknadshyror. Medellönen i Sverige är runt 19 000 kr netto i månaden och en marknadsmässig hyra för en nybyggd 2a i storstadsområdena ligger väl på runt 9-10 tusen.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  helt otroligt. Vi är påväg tillbaka till en tid då arbetarna fick nöja sig med kost och logi som ersättning för arbete. För med sånna utgifter så har man ju 0 möjlighet att bygga upp en egen liten förmögenhet. jobba som en häst här för mig en månad och som tack får du bo här under den månaden. Samtidigt som ägarna ligger i hängmattan och skrattar åt de dumma fattiga arbetarna.
  Det är ett sånt hänsynslöst utnyttjande av vanligt folk så att det saknar motstycke. Vad får man för pengarna egentligen? Man har lite driftkostnader och reparationer resten går rakt in i någon annans pengamaskin.

  Nej jag säger bo billigt och köp teknikprylar för pengarna så ni eldar på min pengamaskin istället…

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  🤑

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns en dokumentär man gjort på ämnet som går i höst. Har även diskuterats på SR men hittar det inte nu. Dokumentären heter Push med Fredrik Gertten.

Dokumentären tar upp att I hela världen ökar boendekostnaderna orimligt och mycket mer än inkomsterna. Det är ett litet sidospår men ack så aktuellt å det händer även här i Sverige.

Själv vill jag nog tillägga att även jag tycker en hyra på 10tusen är hutlöst idag men det är nog bara början.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för tipset. Enligt planerna ska dokumentären ha premiär den 8 september, precis lagom efter semestern och före riksdagens öppnande. Det lär bli några härliga dueller.
  https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11937955

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-01 klockan 07:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.