Verifiera ädelmetall-tackors ursprung & äkthet
Sök:

Verifiera ädelmetall-tackors ursprung & äkthet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Boris

ställde för sedan frågan: Verifiera ädelmetall-tackors ursprung & äkthet

Hej,

Ursprung
En sak som irriterat mig är serienumret på vissa tackor. Finns det något sätt att kontrollera att tackans ursprung? Fick svar från Suisse Gold att PAMP i alla fall har en App som kan verifiera. Men exempelvis Heraeus som har stämplat serienummer på sina tackor, är tydligen endast för ”privatpersoner att hålla koll på sina tackor”. Förstår inte riktigt poängen då med serienummer. Är ju hur enkelt som helst annars för personer att plastförpacka en tacka med ett slumpmässigt nummer på. Och finns ju faktiskt många fall där ute på personer som fått falska tackor.

Äkthet
Har ni några enkla och till och med mer omständiga sätt att kontrollera ädelmetallens äkthet? Jag har exempelvis räknat ut via massan och densitet, men förvirrar mig kring ”finvikt”. Exempelvis, tittar på en viss guldleverantörs sida. Nedan gäller:

Metall: guld
Vikt: 5g
Mått: 23 mm x 14 mm x 1 mm = 0.322 cm3
Gulds densitet: 19.3 g/cm3
m = 0.322 cm3 x 19.3 g/cm3 = 6.2146 g
Om guldet är 99.99% rent, så är det ju off på vikten. Det är ju några procents skillnad där. Någon som kan reda ut?

Tack på förhand! :)

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-11 klockan 15:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.