Verklig Avkastning ?
Sök:

Verklig Avkastning ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henric

ställde för sedan frågan: Verklig Avkastning ?

Hej
När man tittar på fonden: SEB Sverigefond Småbolag C/R, https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/2007/seb-sverigefond-smabolag-c-r så kan man se t.ex. att på 5år har den stigit med 180% och om man då tar 180 och delar det med 5 (5år) så får man ett tal på 36 (36% per år).
Så tar jag dessa 36% och skriver in dem i din ”Ränta På Ränta Kalkylator” med ett sparande per månad på 10.000kr i 5år och man bortser från ISK skatten, då får man ett slutvärde på: 1.655.840kr och väljer jag 10år då blir det 9.359.780kr.
Stämmer detta med verkligen, får jag denna avkastning?
Och är det rimligt att en fond har stigit med 36% genomsnitt per år eller är det bara dröm siffror från SEB?

Med vänliga hälsningar / Henric

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Korrigering…

” Stämmer detta med verkligen, får jag denna avkastning? ”

Jag menar…

Stämmer detta med verkligen, hade jag fått denna avkastning om jag hade sparat i denna fond i 5 år alt. 10 år ?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det finns inte konstigt att fonden startade 1995. Om du köper med engångsbelopp, frågar är vilken tidpunkt du köper fonden eftersom NAV går upp och ner. ”Fondens tidigare resultat är ingen garanti för framtida avkastning.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Ett exempel: Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige max avkastning 1303,8% dec 1998-nu. Tycker du det är en dröm?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tror du begår ett matematiskt fel här. En fond som ökat i värde med 180% över 5 år har inte i genomsnitt ökat med 36% per år. En fond som ökar med 36% per år i fem år skulle haft en total avkastning på 365%.

Den har haft en genomsnittlig avkastning på ca 22,8% per år.

2,8 = 1 * 1,228^5, 4,65 = 1*1,36^5

Jag tror siffrorna ovanför stämmer, fortfarande en väldigt bra avkastning dock.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

SEB Sverige småbolag C/R har haft en fantastisk avkastning över mer än 20 år. Jag förstår inte att man inte tar in den bland portföljerna här på bloggen. Troligen beror det på att det inte är en indexfond. Jämför man den med SEB Sverige index som ingår i portföljerna så är avkastningen:  C/R först sedan Indexfonden:

1 år   54 % … 30 %

3 år   96 % ..  43 %

5 år   180 % … 66 %

Det verkar ju dumt att envisas med indexfond som presterar mindre än hälften av avkastningen på lång sikt!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Småbolag generellt har ju gått väldigt bra under den långa perioden av börsuppgång som vi haft under tio år nu, så det finns flera småbolagsfonder som kan visa upp fina siffror. De är dock lite högre risk än större bolag, man vet inte vad som händer om det blir sämre tider.

  Jag äger också en aktiv småbolagsfond för en mindre del av mitt sparande, men funderar på en indexsmåbolagsfond istället. Jag tror väl egentligen inte riktigt på den aktiva förvaltningen, delvis eftersom fondförvaltarna blir väldigt begränsade i ditt agerande av att allt de gör blir kursdrivande.

  Som vanligt kan väl klyschor som att man inte ska lägga alla ägg i samma korg vara användbara. Och ”historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas
 2. Vit pil

  Kan väl tillägga att SEB Sverige indexfond inte är en ren småbolagsfond och därför inte bör jämföras med en sådan. Jämför hellre olika småbolagsfonder mot varandra. Man bör dock jämföra över en längre tidsperiod och problemet med det är bland annat att förvaltare kan ha bytts ut under tiden eller helt enkelt att deras tur tagit slut. Ett bra exempel på en aktiv fond som låg i topp länge och sedan tappade kraftigt är Didner Gerge Småbolag. Den som valde den för ett par år sedan baserat på deras långa fina historik fick betala dyrt för det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  PerW
 3. Vit pil

  @Procentaren, kan du förklara för mig vad ”S/R” betyder i SEB Sverige Småbolag C/R?
  Och särskilt ”R” – fondbolaget måste väl ha en bra anledning för att lägga till en sån bokstav i fondnamnet. Eller tycker du att man ska strunta i det och bara chansa?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 4. Vit pil

  C/R betyder ”Chance / Risk”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henric

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-24 klockan 13:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.