Vettigt vid försäljning?
Sök:

Vettigt vid försäljning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andrea Norell

ställde för sedan frågan: Vettigt vid försäljning?

Hej! Låg och läste här på natten när jag inte kunde sova. Du hade skrivit någonstans att jag bör ha 32% i ränte och obligationer (då jag är 32) och såldes 68% i aktiefonder.

En tumregel är ej mer än 10% av vardera fond (har kollat på både opti och Avanza men ser ingen procentfördelning av mitt innehav i detalj…?)

Nu har jag istället en fördelning på 20% ränte så skulle ju då vilja justera detta. Dock har ju typ alla fonder gått dåligt så bör jag vänta innan jag justerar dvs säljer någn aktiefond för att kunna köpa mer ränte och obligationsfonder?

Jag är mer för att köpa så har en portfölj med 10 olika fonder men när det kommer till att tajta ihop och sälja blir jag mer avvaktande.

Hur ska jag tänkte kring att sälja, jag är inte en nervös typ och förstår att det vänder så småningom och har en lång sparhorisont till pension men vill ju inte sälja så jag förlorar pengar. Jag har Avanza, när jag ska sälja ska jag då egentligen göra ett byte? Har två portföljer ( har nyligen börjat så inga jättepengar :) en på 15000 kr och en på 60000 kr (frågan gäller egentligen båda men exemplet är från den mindre portföljen. 🙂 tack för svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad är det för märklig tumregel om att inte ha mer än 10% i varje fond? Låter som en direkt dålig regel om man har breda indexfonder. Kanske att det kan vara relevant för fonder med aktiv förvaltning eller om man följer branschindex.

När det kommer till fördelningen mellan aktier och räntor så sköter du det med en ombalansering. Det är inte konstigare än att du säljer av de fonder som du har för mycket av och köper dem du har för lite av. Funktionen ”Byt” på Avanza är smidig och kan användas, den gör exakt samma sak: först läggs en säljorder och när den gått igenom så görs en köporder.

Du behöver inte vänta på ”bättre tider” för att göra en ombalansering. Syftet är nämligen att sätta rätt risknivå i portföljen, där ”rätt” definieras av hur mycket du vill ha i räntor respektive aktier. Det är helt oväsentligt hur börsen har gått tidigare. Ombalansering är inte ett sätt att försöka tajma marknaden.

Jan som skriver bloggen brukar ombalansera en gång om året. Då säljer han av de fonder han har för mycket av och köper mer i de han har för lite av. Robotförvaltaren Lysa ombalanserar så fort portföljen varit i obalans i en vecka. Opti gör förmodligen något liknande.

En effekt är att man säljer av de fonder som gått bäst (tar hem vinsten, kan man säga) och köper mer i de som gått sämst (köper det som är billigt just nu). Detta är en naturlig konsekvens av ombalansering, men det egentliga syftet är fortfarande att skaffa sig rätt risk för att inte sitta med högre (eller lägre) risk än vad man själv vill ha.

Om detta är ett pensionssparande så tycker Smaspararguiden.se att du kan ha allt i breda, billiga aktiefonder. Se även den så kallade ”globala barnportföljen” som Jan skriver om här:

https://rikatillsammans.se/kategori/globala-barnportfoljen/

Men du gör som du vill (viktigast av allt när det kommer till ens egna pengar!). Det är inte heller fel att ha lägre risk som du gör. Det viktigaste är att det känns rätt för dig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tycker också att max 10% i en fond lät väldigt dumt.
  Måste ha med aktivt förvaltade fonder att göra.

  Jag skulle vilja lägga till att 32% räntor i ditt pensionssparande blir en väldigt låg risk i portföljen mot tidshorisonten, om du räknar med att gå i pension vid 65.
  Detta ger dig 33 år att spara, skulle utan att tveka gå 100% aktier på den tidshorisonten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-05 klockan 05:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.