Vikta från index
Sök:

Vikta från index

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Enar

ställde för sedan frågan: Vikta från index

Funderar på om det är bättre med bara Avanza Global eller bör man ha med tillväxtmarknad, småbolag eller asien?Min fundering är om de marknaderna är så pass dyra att investera i så att det inte lönar sig ändå i slutändan?

Sprider man verkligen risken genom att ha tex tillväxtmarknad i protföljen kontra bara Avanza global? Man kan ju få lite högre avkastning men man kan ju även få sämre?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

HEJ

Jag har funderat i samma banor. bara genom att lägga till 10-15% var av globala småbolag och tillväxtmarknader så dubblerar man kostnaden i portföljen.

men samtidigt vet jag inte var tillväxten kommer vara i framtiden och jag tänker för mig själv att det är bättre att vara exponerad mot allt än bara mot en del av marknaden. på så sätt så står man iaf inte utanför om tex tillväxtmarknaderna och Kina skulle börja gå väldigt bra.

Om det är värt att betala extra för vet man inte förrän i efterhand. 2019 var tex tillväxtmarknaderna ett sänke för portföljen eller så kan man se det som att man kom in billigt och på en nivå som kommer ge utväxling i framtiden.

 

lite statistik från MSCI:

INDEX PERFORMANCE — GROSS RETURNS (%) ( JAN 31, 2020 ) ANNUALIZED

(gross market return minus costs equals net investor return) detta är alltså FÖRE kostnader.

3yr          5yr        10yr         Since Dec 31, 1987
MSCI World Large & Mid Cap  12.08       9.62      10.48         8.03
MSCI Emerging Markets             8.28       4.87        4.14       10.48
MSCI World Small Cap               8.70       8.69      10.98         9.27

 

Vi kan se att senaste 3- och 5 års-perioden så har World large & mid cap varit bäst, på 10 år har det varit world small cap som var bäst, och på riktigt lång sikt så har emerging markets varit bäst.

historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, vem som blir morgondagens vinnare är omöjligt att säga. (iaf för mig)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

”Problemet” med globalfonder är att de har en väldigt stor andel USA i sig, runt 60 %, vilket blir lite skevt. Visst är USA stort, men inte större än resten av världen tillsammans.

Ett annat problem är att de bara innehåller stora bolag, så även de mindre bolagen missar man.

På så sätt speglar inte riktigt globalfonderna den globala utvecklingen och man kan då lägga in lite mer tillväxtmarknader, småbolag, eller något annat man tycker saknas. Totalt lär ändå inte skillnaden i utveckling bli jättestor.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”Visst är USA stort, men inte större än resten av världen tillsammans.” – Jo, börsvärdesmässigt är de just det och det är det enda fonderna går på.

  Du har rätt i att man ofta missar småbolagen som i goda tider ofta överpresterar jämfört med större bolag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Charles

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-04 klockan 11:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.