Vikta om eller behålla PPM-fonder?
Sök:

Vikta om eller behålla PPM-fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mimmi

ställde för sedan frågan: Vikta om eller behålla PPM-fonder?

Jag är nybliven pensionär och börjat ta ut viss del av premiepensionen varje månad. Mina PPM-fonder består i huvudsak av aktiefonder men har tjänstepension i traditionell förvaltning samt övrigt sparande i aktier/fonder/sparkonton. Mitt dilemma efter börsraset är om jag ska vikta om PPM-fonderna till en större del räntefonder eller avvakta.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Mimmi!

Om uttag redan har påbörjats från din PPM så kanske det är en bra sak att justera din risk där, under hur lång tid kommer uttagen att ske?
Utifrån den informationen så skulle du kunna justera risken med tumregeln ”investera 10% i aktiefonder för varje år du kan avvara pengarna”, skulle det i detta fallet vara under en 10 års period så börja med 100% aktiefonder och trappa ned med 10% per år.

Skulle det vara kortare tid så kanske du ska ombalansera mot mer räntor, däremot kanske det inte riktigt är läge för att göra det just nu efter denna nedgången.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ja varför inte ta ut pengarna. sen om du inte behöver dom då kan du ju investera dom i gen ISK funkat nästan men man vet ju inte Sverige kommer antagligen att få jätte problem.man lyssna på kålroten som det står regeringen bakom på SVT
  som kapital bevarare är det kört i Sverige

  0
  Gravatar ikon för användaren
  den fete
 2. Vit pil

  Tack för kloka råd. Jag hade tänkt ta ut PPM-fonderna varje månad livet ut men ska beakta vad ni säger. Att vikta om just nu är nog inte det bästa utan avvakta tills det förhoppningsvis vänt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mimmi

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Ap7 Såfa är bästa valet. Välj den och då kan du sova i lugn och ro.

Mvh. Jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för kloka svar. Jag hade tänkt ta ut PPM-fonderna varje månad livet ut men ska beakta vad ni säger. Är nog inte rätta tillfället vikta om nu utan avvakta tills det förhoppningsvis vänt litet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det visade sig att min mor satt i liknande situation. Pension senare i år. Hela ppm i en aktivt förvaltade aktiefond som dessutom var dyr. Hon hade gått -30% drygt i år. Mitt förslag var att gå över till Ap7 såfa. Börsen kan sjunka mer, så min tanke var cut the losses short.

  Att få igen pengarna kan ta väldigt lång tid. Och ingen vet när det vänder…

  Vad anser ni om mitt råd till min mor?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jesper
 2. Vit pil

  Sorry, såg inte hela tråden. Bortse från min tidigare kommentar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-01 klockan 20:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.