Vikta om mot räntor onödigt?
Sök:

Vikta om mot räntor onödigt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av M.

ställde för sedan frågan: Vikta om mot räntor onödigt?

Hej!

Jag sparar/investerar hos Lysa och hade tänkt att vikta fördelningen mer mot räntefonds andelar när jag blir äldre för att säkra en del av pengarna.

Men då jag ändå garanterat kommer att få pensionsutbetalningar så skulle man kunna se på dessa som räntefonds andelar och då kan jag väl lika väl fortsätta ha mina andra investeringar i nära 100% aktier?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Ja, så kan man göra.

En bra metod, tycker jag, är att räkna ut med hjälp av ”4 hinkar” vilken andel aktier och räntor man bör ha totalt sett.

Förenklat, säg att man har 400′ i årliga utgifter och plus t ex reparationer på huset, Ny kyl/frys , tvättmaskin mm.

Subtrahera pensionsutbetalningarna och man får hur mycket buffert hinken bör vara. Kanske 200′?

Sen 5x bufferten i en portfölj med 60/40 aktier och räntor. Dvs 400′ i räntor. Resten av kapitalet hamnar i den passiva och aktiva hinken med  90-100% aktier.

I mitt exempel bör man alltså ha 600′ (buffert plus räntedelen av mellanriskhinken) på sparkonto eller i räntor. Resten av kapitalet kan vara i aktier.  Glöm inte bort att räkna om med jämna mellanrum så att risknivån hålls stabil.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-22 klockan 10:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.