Vikta om mot typ RTportföljen
Sök:

Vikta om mot typ RTportföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Vikta om mot typ RTportföljen

Hej,
Jag har försökt att sätta mig in i tänket med de fyra hinkarna och räknat fram en lagom buffert. Det mesta har hamnat i Mellanriskhinken. Men då den vuxit såpass att den passerat RT´s rekommendationer dubbelt upp på minimistorlek på värdet för Rikatillsammans-portföljen så har jag försökt att sikta på att vikta om så att den förvandlas till en variant av den.
Kan följande vara en vettig sammansättning om man tror på en  liiite agressivare variant:

Länsförsäkringar Global Indexnära 17%
SPP Aktiefond Global 17%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 3%
PLUS Sverige Småbolag Index (avanza) 3%
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 3%
Swedbank Robur Access Asien ny fond 3%
47%

Spiltan Räntefond Sverige 8%
IKC Avkastningsfond ny fond 8%
17%

Handelsbanken Realräntefond 4%
AMF Räntefond Lång 4%
8%

Guld 17%
Pacific precious 8%
Pacific multiassets 3%
28%

100%

\\Martin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag ser ingenting som ser jättekonstigt ut. Du har ju tänkt igenom detta på egen hand redan och har säkert en bra bild av vilka risker du tar. Jag hade personligen lagt flera av räntefonderna på bankkonto istället i dagens läge, speciellt långa räntor som riskerar att sjunka när räntan går upp.

SSP Aktiefond Global är en onödig fond i din portfölj eftersom den överlappar LF Global Indexnära med 88% och LF Tillväxtmarknad Indexnära med 12%. Jag vet att du fått fonden från Jans portföljer. Se den som ett bevis på att man alltid måste tänka själv! Kasta ut SPP Global, öka upp LF Global till 32%, öka upp LF Tillväxtmarknad till 19%. Då har du samma underliggande innehav, en fond mindre att hålla koll på och dessutom blir det snäppet billigare.

Om du har portföljen hos Avanza så tycker jag även att du ska ersätta LF Global Indexnära med Avanza Global. Det är samma index men till halva priset.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”öka upp LF Tillväxtmarknad till 5%” ska det stå!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Tack Emil! Lite anledning att låta tankekvarnen mala ett varv till Kolla upp global fonderna en gång till Tänka lite till och visst är det Jans fonder…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-01 klockan 20:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂