Vikta om portfölj vid börsras för att sedan vikta tillbaka vid uppgång
Sök:

Vikta om portfölj vid börsras för att sedan vikta tillbaka vid uppgång

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Arvid

ställde för sedan frågan: Vikta om portfölj vid börsras för att sedan vikta tillbaka vid uppgång

Jag kör idag en portfölj med fördelningen 70/30 men är inne på att byta till 90/10 istället då min sparhorisont är mer än 20 år. Jag funderar dock på att vänta tills nästa börsras kommer innan jag viktar om till 90/10 för att på så sätt kunna köpa aktiefonderna ”på rea”. Detta har fått mig att fundera på om man kunde sätta i system att vikta om portföljen efter börsens svängningar.

Låt oss säga att börsen rasar med 30% eller mer, då viktar man om portföljen till 90/10 för att sedan långsamt vikta över mot mer räntefonder med någon procent / år. Så länge börsen stiger så viktas portföljen om och vid nästa börsras viktas den tillbaka till 90/10 igen.

Finns det någon som har räknat på detta, eller har tillgång alla historiska siffror på börsen och kan göra en simulering på detta för att se om man kan effektivisera en portfölj genom ett liknande system?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Denna typ av strategi använder en del sig av, det blir en strategi där man anpassar portföljens uppbyggnad efter hur marknaden går. Detta kräver mer kunskap och betydligt mycket tid av en investerare och faktum är att det är få som lyckas med timingen. Mer om det kan du läsa i artiklarna jag länkar till.
En risk som finns är att du, genom att invänta nästa ras, istället förlorar en stor uppgång i marknaden som man hade kunnat ta del av. Ingen av oss vet när ett ras kommer, vi kan behöva vänta både länge och en kort tid.

Nej, det går inte att förutsäga framtiden!

Undvik singla slant och tjäna mer pengar än proffsen

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Att jag kan missa lite uppgång genom att inte vikta över portföljen på en gång till 90/10 är jag medveten om, men när väl kraschen kommer och och man sätter i system att vikta om den efter hur det går så bygger min teori på att man agerar på hur marknaden rör sig, inte någon gissning om hur det ska gå i framtiden. Det liknar ju på sätt och vis Vanguards dynamiska uttagsmodell om man har förutbestämda regler beroende på hur börsen går.
  Det vore intressant om det fanns någon statistik och data på hur en sån portfölj skulle se ut och hur den skulle stå sig mot en 90/10-portfölj över tid. Men det kanske inte finns någon sådan färdig modell?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Arvid

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-27 klockan 05:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.