Vikta upp Asienfonder, minska i Global & USA-fonder
Sök:

Vikta upp Asienfonder, minska i Global & USA-fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel U

Den här artikeln publicerades 2017-08-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vikta upp Asienfonder, minska i Global & USA-fonder

Jag planerar att i min pengamaskin försiktigt vikta upp Asien och minska innehavet i Global och USA-fonder.

Som ni kanske vet innehåller globalfonder en stor andel USA-bolag, mer än 50%.
Personligen är jag överlag positiv till USA då det finns många fantastiska stora och små företag där. Men med tanke på att USA tar en ställning mot frihandel och exempelvis Asien och Europa ingår frihandelsavtal utan USA, är det till USAs nackdel. Asien går starkt och det finns mycket som tyder på att det är en utveckling som fortsätter.

Globalfonder är fortsatt ur det perspektiv att man får en bra riskspridning men spelreglerna för amerikanska bolag försämras så …

Idag har jag 20% asien i min pengamaskin, funderar på att öka den till 30%.

 

Hur tänker ni där ute?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Med Trump vid rodret är det inte en främmande tanke att försöka späda ut USA delen i portföljen litegrann. Men världen utanför USA påverkas ju oavsett vad den gör (eller twittrar). Jag tror inte att det är något givet att metoden fungerar. Jag tänker nog lite naivt men går det dåligt för USA ser vi efterdyningar i resten av världen som inte alltid är positiva.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag köper globalfonder för att få riskspridning. Man får till ett lågt pris, typ 0,20 %, andelar i ca 1600 företag i en mängd olika branscher. Helt fantastiskt egentligen, jämfört med hur det var för några år sedan. Men när man börjar titta på vilka länder och valutor man investerar i upptäcker man liksom Daniel att globalfonden egentligen är en pimpad USA-fond. Jag känner mig inte riktigt bekväm med att ha en majoritet av min förmögenhet i ett enda främmande land, i en främmande valuta och med en halvgalen president som ledare. Därför har jag också gjort som Daniel och viktat upp Asien. Dock inte så mycket som 20 – 30 %. Jag har dessutom viktat upp Västeuropa – och framför allt det lilla pluttelandet Sverige. Även om hela världsekonomin hänger ihop på ett eller annat sätt tror jag det är bra att åtminstone försöka diversifiera lite efter eget huvud. Globalindexets utformning är inte av Gud givet, utan kanske främst till för kunna mäta börsutveckling – inte styra placeringar.

I min portfölj finns även lite Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära med för att skapa ytterligare bredd. Dock så har den fonden drygt 73% av tillgångarna i Asien, så egentligen är det en pimpad Asienfond till dubbla priset, vilket medfört att jag har börjat ifrågasätta innehavet. Men det kanske är det pris man får betala för att få de där 27 % som inte är i Asien.

Det finns väl heller inget som egentligen säger att den marknad som har haft störst tillväxt historiskt, Nordamerika, kommer att ha störst procentuellt tillväxt i framtiden. Därför undviker jag att vara globalindexfanatiker, utan försöker sprida investeringarna jämnare över länder och valutor.

En annan tendens i min indexinfluerade portfölj är att den innehåller mest storbolag, för det är de som finns med i indexfonderna. Där känns det som jag kan ha något att fundera mer på.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ett intressant och bra svar! En liten anmärkning i marginalen . LF Tillväxtfond har 0.4% avgift. OK dubbelt upp mot 0.2 men fortfarande långt under storbankerna avgifter. Jag misstänker att afrikanska aktier mm inte är speciellt billiga att handla i.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-08 klockan 16:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.