Viktning mellan amortering och investering - en fegspelares eviga fråga
Sök:

Viktning mellan amortering och investering – en fegspelares eviga fråga

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Zeke

ställde för sedan frågan: Viktning mellan amortering och investering – en fegspelares eviga fråga

Hej! Med risk för att ta upp ett redan uttjatat ämne, så vill jag ändå höra hur andra ser på min försiktiga, kanske på gränsen till fega taktik.

Min situation:
Bolån på drygt 700 k (lägenhetens värde ca 2,2 miljoner)
ISK-konto på ca 90 k (indelat ungefär som globala barnportföljen)
Buffert-/rese-konto på 120 k (i nisch-bank)

Jag sparar minst 12 000 i månaden, varav just nu 7000 är amortering och 5000 till ISK-kontot. När det blir ytterligare pengar över, fyller jag på mitt Buffert-konto.

Jag har funderat på att minska amorteringen rejält till förmån för ISK-kontot, men inte riktigt vågat. Med en övervärderad (?) börs, så känns det som fel tidpunkt att göra en plötslig omsvängning. Eftersom jag inte har tänkt att använda pengarna på ISK förrän om 10-15 år, så vet jag att statistiken säger att det mest lönsamma är att sluta amortera och istället gasa på med ISK-insättningar.

Men jag är uppriktigt nervös för min egen reaktion i händelse av kraftig börsnedgång. Jag hamrar in budskapet att jag ska sitta still i båten oavsett vad som händer. Det trygga med amortering är att varje krona jag amorterar är en krona mindre i skuld oavsett hur det går på börsen. Jag gillar tanken med att vara lågt belånad, men samtidigt hade jag såklart gärna sett en betydligt större summa på ISK. Det finns en tanke och dröm att i framtiden kunna välja att gå ner i tid. Kanske nån gång efter fyllda 60 Jag är 46 idag.

Jag förstår att bara jag kan till slut svara på min egen fråga, men det vore väldigt intressant att höra hur ni andra tänker. Hur tycker ni att jag ska göra?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Allt handlar om om du pallar en börskrasch. Har du mentaliteten att sitta still i båten? Kan du somna på natten med vetskapen om att pengarna minskar i värde? Om det är för jobbigt så behöver du minska risken. Kanske en 60/40 portfölj med 6k i amortering och 6k i portföljen?

 

mvh

O

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om siffrorna stämmer så har du en belåning på 32%, detta är väldigt låg belåning och du bör ha möjligheten till att få en väldigt bra ränta då du inte är någon risk alls för banken.
Även med ett sparande på 12000kr i månaden så ser nog banken dig som en superkund!

Förstår hur du tänker i att amortering är ett säkrare sparande, däremot så följer risk och avkastning varandra i stora drag. Så vill man ha en högre avkastning så behöver man oftast ta en lite högre risk.

Men som Olof säger ovan så kanske du inte ska ha en 100% aktiefond om du redan känner att du inte vet hur du kommer att reagera vid en eventuell nedgång.
Du skulle kunna köra flera portföljer enligt "Fyra-Hinkar-Strategin" och där justera din riskprofil efter tidshorisonten på sparandet.
Men mår man dåligt över sina placeringar så tar man oftast för hög risk.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin och tack för ditt svar. Det stämmer att jag har låg belåning, men det är fortfarande 700 kkr, vilket ändå är mycket pengar. Banken har f.ö ingen aning om hur mycket jag sparar, då jag har lönekonto hos storbank, bolån hos Hypoteket (1,28%), buffertspar i nisch-bank samt ISK-kontot på Nordnet.

  Min portfölj på ISK är alltså uppdelad som Globala portföljen, dvs ca 85% aktiefonder, 10% räntefonder och 5% guld.

  Jag gillar tänket runt ”fyra-hinkar”. Jag antar att jag i dagsläget egentligen har alldeles för mycket bundet kapital, eftersom lägenheten i dagsläget är värd över 2 miljoner och jag inte hunnit spara ihop särskilt mycket på mitt ISK. Trots detta, så känns det bra att amortera och se skulden minska.

  Egentligen vill jag nog öka på mitt ISK-sparande på bekostnad av amortering, men det är ju det här med börsens värdering just nu. Jag gör inga anspråk på att förutse framtiden och försöker inte på något sätt tajma börsen optimalt. Det enda jag vill är att undvika att göra en förändring i precis fel läge. Vad jag förstår så pekar ju väldigt mycket just nu på att vi har en kraftig börsnedgång att vänta och det är väl just det som gör att jag tvekar så mycket.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Zeke

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle nog minska amorteringen litegrann och öka insättningarna på is-kontot istället. Kanske bara ändra så du kör 7000 till isk och 5000 till amortering?

Du har ju redan ett väldigt stort "ränte"sparande i en lågbelånad bostad. En portfölj på isk kontot med 40% räntefonder känns inte som någon idé så länge du har bolån.

Om det är din egen nattsömn du är orolig för så kanske du kan göra ett excelark som håller koll på din totala förmögenhet så kan du fokusera på det och inte bara på isk-kontot som ju faktiskt är en väldigt liten del av din ekonomi just nu.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller med… Själv stressade jag ner mitt bolån utan nån egentlig tanke varför. Så här i backspegeln kunde gott en större del hamnat på investeringskonton efter att bolåningsgraden nåt 50%.

  /En annan Kalle

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för era svar! Jag måste säga att det är fantastiskt att det finns folk som er därute som tar er tid att svara.

Som förväntat, så verkar den allmänna reaktionen vara att jag amorterar lite onödigt mycket och att det vore mer vettigt att satsa mer på ISK.

Jag instämmer med Kalle att ändra portföljens sammansättning inte känns som någon större idé. Jag har alltså en portfölj som inspirerats av Globala portöljen, dvs 85% aktiefonder, 10% räntefonder och 5% guld. Då min tidshorisont är på minst 10 år känns detta som en vettig sammansättning. På något sätt ser jag väl min amortering som min andra portfölj. Även om detta är bundet kapital, så är det säkra pengar varje månad jag amorterar.

Det lutar väl åt att vikta om något. Men jag är som sagt lite orolig för att göra alltför stora förändringar just nu, då så mycket verkar peka på att börsen är mycket högt värderad.
Kanske att jag ska vikta om med en tusenlapp om året under några år. Dvs först ändra från 7-5 (amortering-ISK) till 6-6. Året därefter skifta till 5-7 etc.

Jag blir väl aldrig riktigt klok på det här. Men återigen tack för att ni tar er tid och svarar. Mycket uppskattat.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-18 klockan 19:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.