Vilka fonder ska man välja till sin tjänstepension hos Skandia?
Sök:

Vilka fonder ska man välja till sin tjänstepension hos Skandia?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lottie Nilsson

ställde för sedan frågan: Vilka fonder ska man välja till sin tjänstepension hos Skandia?

Hej!

Min nya arbetsgivare har Skandia som pensionsförvaltare för tjänstepension. Nu undrar jag vilka fonder jag ska välja? Jag fyller 40 i år och har således rätt lång tid kvar till pension.

Tacksam för råd!

Vänligen

Lottie

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag kan inte ge något investeringsråd här. Men jag kan beskriva hur jag själv hade resonerat om jag hade varit i en situation där jag haft min pension hos Skandia och inte hade kunnat flytta den:

  • Jag hade definitivt försökt göra det bästa av situationen genom att välja bra fonder. Deras produktutbud är inte lysande, men det finns en del hyggliga alternativ även där.
  • Jag hade velat ha 100% aktier i och med att jag överlag känner mig säker på att jag kan leva med den risken. Det kommer dessutom att tillföras pengar till portföljen så länge jag har kvar min anställning, vilket minskar risken något – köpen fördelas över både toppar och dalar.
  • Jag har ingen särskild anledning att föredra (eller undvika) något särskilt land eller region (inklusive Sverige) i mina investeringar, utan eftersträvar en helt global portfölj, inklusive tillväxtmarknader.
  • Jag hade föredragit indexfonder med så låga avgifter som möjligt eftersom jag anser att det är meningslöst att hålla på och försöka välja aktiva fonder.
  • Jag vill undvika onödig komplexitet, hålla det enkelt, fokuserat och överblickbart

Detta hade resulterat i att jag (som deras fondlista såg ut sist jag kollade) hade landat i att investera 85% av min portfölj i Skandia Global Exponering och 15% i BlackRock Emerging Markets Equity Index. Sedan gå in kanske årligen eller vartannat år och vid behov justera portföljen så att vikterna matchar världsindex rimligt bra.

Tolka som sagt nu inte detta som ett investeringsråd till just dig och att jag menar att du ska göra likadant. Din situation kan motivera något helt annat. Behöver vara övertydlig med detta då jag arbetar med just investeringsrådgivning. Men förhoppningsvis kan du få ut något av resonemanget.

Henrik Tell, effektivff.se

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.