Vilka räntefonder?
Sök:

Vilka räntefonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Vilka räntefonder?

I min ISK hos Avanza har jag bara aktieindexfonder. Resten, ca 40 %, har jag som kontanter jag på konto med lite ränta. Har trott att jag kanske skulle investera dem i boende utomlands eller annat, men blir nog inte av på några år i alla fall. Nu vill jag lyfta in en del och placera i räntefonder för att få åtminstone lite bättre avkastning.

Men vilka räntefonder ska jag satsa på i rådande marknadsläge?

Har tittat på tex. Spiltan Högräntefond och SEB Corporate bond
Tacksam för tips och feedback.
 

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tänker att jag ev vill använda dem om tex fem år, eller längre. Har även en bostadsrätt lågt belånad.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Några tips på vägen:

 • Ett enkelt alternativ kan vara att höja aktiedelen med några procent och behålla resten på räntebärande konto. Då slipper du blanda in ytterligare ett tillgångsslag tills du har fått mer kunskap om det.
 • Vänta på att Jan kommer ut med uppdateringar på sina artiklar.
 • Alternativt läsa artiklarna om räntefonder, nybörjarportföljen samt rikatillsammans. Lyssna på någon podd  (ex Avanza, Aktiespararna) med Lars Lönnquist (förvaltare Spiltan), då kommer du få lite förståelse kring kreditrisk och ränterisk, samt löptid i kombination med kreditrisk/ränterisk.

Ha bra helg!

Henke

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack. Ja, har funderat på en högre aktiedel också. Men tar hellre lägre avkastning mot lägre risk. Pengarna lär jag inte använda på minst fem år eller längre. Läste på förut om detta med olika typer av räntefonder, men tycker det är svårt i alla fall då det verkar bero på många aspekter. En aktieindexfond köper man ju liksom mer oberoende av marknadsläget.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Finns där inga grundläggande regler för hur man bygger en enklare ränteportfölj?

Vad är horisonterna för dessa tillgångar? Typ

sparkonto 0-1 år

kortränta 1-2 år

långränta 2-100 år?

företagsobligationer 3-5 år?

 

går kanske inte att köpa 100 åriga obligationer för privatpersoner iofs.

 

Sen får man fördela portföljen utefter när Pengarna är tänkta att användas. tänker jag rätt?

 

så en aktieportfölj med evig horisont ala Fire. Bör man väl ha hyfsat stor del i långräntor i räntebenet?

 

typ allt som inte ska användas inom de närmaste 3 åren men som man ändå inte vill riskera?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om man är långsiktig och följer mantrat i denna blogg dvs sparar månadsvis och sitter still i båten när det gungar så  undrar jag om folk förstår vad riskbenägenheten i realiteten innebär.

Om börsen temporärt går ner 40 % …så vadå …det spelar väl ingen roll vilken risk du har tagit. Allt går ner. OK vissa fonder går ner mer än andra… men du sitter ju still i båten. När börsen pendlar upp igen är vi tillbaka i ursprungsläget!

Problemet uppkommer när du ska ta ut dina pengar om x antal år:

Har du hög risk kommer du att få ut mycket om börsen står högt eller lite om börsen står lågt.

Har du låg risk så blir det mindre vid hög börs och inte så lite vid låg börs.

Allt hänger då på hur börsen ser ut när du ska ta ut dina pengar. Om du är klok väljer du att ta ut dina pengar över en längre period tex månadsvis. Men det är tyvärr inte den situationen för de flesta sparare har. En grupp sparare kan dock göra så och det är de som sparar till pension.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-03 klockan 15:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.