Vilka SEB fonder är bra?
Sök:

Vilka SEB fonder är bra?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Eric

ställde för sedan frågan: Vilka SEB fonder är bra?

Hej!En del av min tjänstepension är låst till SEB och deras fondutbud, dvs jag kan inte välja fritt som med den tjp som ligger i Avanza.Vilka fonder från SEBs utbud kan du rekemmendera, dvs bästa aktiefond, räntefond, råvarufond etc?MVH E

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle även rekommendera att kolla artikeln:

Lycka till med ditt beslut

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har också tjänstepension delvis via SEB. Jag har flera konton med olika utbud eftersom de startats av min arbetsgivare vid olika tillfällen:

  Dels ett konto med ITP 2010-utbudet, då kör jag:
  * SEB Etisk Global Index – Lux (0,15%) – Ska du bara välja en så kör med denna!
  * SEB Sverige Indexfond (0,11%)
  * SEB Emerging Marketsfond (0,80%)

  Dels ett konto med det aktuella ITP 2013-utbudet. I denna finns tyvärr inte SEBs globala indexfond ovan. Jag ville absolut inte välja den aktiva och dåliga ”SEB Globalfond Lux”. Istället tog jag SEBs separata Europa- och USA-indexfonder. Så:
  * SEB Europa Indexfond-Lux (0,20%)
  * SEB Usa Indexfond – Lux (0,20%)
  * SEB Sverige Indexfond (0,11%)

  I denna har jag även kryddat med en liten del aktiva Sverige-fonder eftersom de är på rea i TJP. Dessa måste man så klart hålla koll på:
  * Carnegie Sverigefond (0,50%)
  * Öhman Småbolagsfond (0,75%)

  Värt att nämna är att när jag började rota i TJP så hittade jag en gammal SEB-TJP från före 2010 som gick mot SEBs dyra ”huvudutbud”. Dessutom visade det sig att den hade en skalavgift på 0,65% så dyrt blev ännu dyrare. Detta framgick inte av SEBs sidor, utan det var först när jag ringde och frågade dem som jag fick reda på det. Det jag gjorde då var att begära en flytt av detta kontot hos Collectum – från SEB till SEB. Resultatet var att efter några veckor hade jag pengarna i ett nytt konto utan skalavgift där jag kunde välja i det billigare ITP 2013-utbudet istället.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Holger

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har också en tjänstepensionsfond som är låst i SEB och jag har lagt allt (drygt40′) i deras Etisk Globalfond index. http://web.msse.se/SEB/SGF/quicktake.aspx?six=SEB-ETISKGILA

Jag hade ca 380′ i den fonden innan jag flyttade till Avanza (den del som hade flytträtt).

Bra, billig fond som ligger bra på index. Jag skulle inte mecka med räntor och råvaror i min tjänstepension.

På vilket sätt är du låst till SEB? Det kan vara låst på olika sätt. Har du valt SEB via någon valcentral som är anknuten till kollektivavtalad TP, eller har ditt företag upphandlat ett antal tjänstepensionsföretag som du kan välja mellan?

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Fredrik! Tack för ditt svar på Erics fråga som delvis också är en fråga från mig. Jag har också tjänste-/avtalspension ITP via SEB, cirka 75′ fördelat i två olika försäkringar med olika valbara fonder i respektive försäkringslösning.

  Skulle vilja få tips på ytterligare fonder från SEB till en portfölj som liknar principerna i Globala Barnportföljen med fördelningen 60% Globalfonder, 20% Sverigefonder, 10% Tillväxt- & Asien samt 10% Ränte- och obligationsfonder.

  Fondutbuden finns på följande två länkar.
  Avtalspension ITP från 1/7 2010-listan https://seb.se/bors-och-finans/fonder/fondkurslista
  Avtalspension ITP från 1/7 2013-listan https://seb.se/bors-och-finans/fonder/fondkurslista

  Tack på förhand/Rolf

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rolf
 2. Vit pil

  Rolf, om JAG hade varit i din sits hade jag gjort ett byte via Collectum till SPP och då placerat i deras SPP Aktiefond global. Den kostar 0,18 via ITP har jag för mig. Den är en bra och bred fond. Du kan lägga till SPP Emerging Markets för 0,31%. De har också bra och billiga räntefonder och en billig och bra Sverigeindexfond som kostar 0,12%.

  Har du ITP1 eller ITP2?

  Min fru har ITP1 och där väljer jag Alecta traditionell för den del som måste placeras i traditionell och resterande 50% hos SPP i en vanlig fondförsäkring och där har vi ingen fördelning, utan lägger allt i SPP Aktiefond global. För min ITPK lägger jag den också hos SPP i samma fond.

  Kolla om du kan flytta.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 3. Vit pil

  Tack för kommentaren Fredrik. Har ITP2. Hade ITPK hos SPP fram till 2010 så där finns största pengen. Trivs med SPP och tycker de har några bra fonder bl a dom du nämner. 2010 och 2013 då valdes SEB i två olika försäkringar. Vet inte vilka möjligheterna till byte/flytt till SPP jag har men får fråga Collectum. Tror det tar en otroligt lång tid har jag för mig.
  Bra forum här. Tack så länge./R

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rolf
 4. Vit pil

  1-2 månader får man nog räkna med. Jag gillar också SPP. Bra indexfonder till vettiga priser.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-05 klockan 09:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.