Vilka tillgångar bör man ha i ISK?
Sök:

Vilka tillgångar bör man ha i ISK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mats

ställde för sedan frågan: Vilka tillgångar bör man ha i ISK?

Hej,

 

Köpte nyligen guld via värdepapper som nu har hamnat i min ISK. Då började jag fundera på om det verkligen är rimligt att ha detta i en ISK, givet beskattningen. Samma fråga gäller egentligen räntefonder. Tillgångar där man förväntar sig låg avkastning och dito risk bör man kanske inte beskatta kontinuerligt så som i en ISK, men var ligger brytpunkten? Tänker jag över huvud taget rätt?

Ber om ursäkt för om denna fråga redan är ställd och besvarad.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Mats!

Jag har själv funderat på den här frågan. Det finns en bra artikel på bloggen om brytpunkten där Jan räknar igenom det och man kan i stort sätt säga att brytpunkten för att välja ISK följer statslåneräntan vid låga räntor som vi har i dessa tider. Så i lågräntetider spelar det inte så stor roll och då kan man lägga inflations-/hedge-skydd i form av ädelmetaller och lågräntefonder i ISK utan att det kostar så mycket. Många tycker att det är skönt att ha hela portföljen samlad, speciellt vid nedgång av psykologiska själ. ;-) Men, rena pengar bör du inte ha på ISK utan i ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Med det sagt landade jag själv i att ha ädelmetaller och räntefonder i depån långsiktigt och aktiefonder och aktier i mina ISK och och på mitt Lysa-konto, så lägger jag samman det i Excel istället ett par gånger per år för att kolla av balansen.

Just nu är statslåneräntan (slr) 0,46 %, men golvet för skatteberäkningen är satt till 1,25 % av skatteverket.

Beräkning av brytpunkten för skatten mellan investeringssparkonto och vanlig depå

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mats

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-11 klockan 17:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.