Vilken aktie ska jag satsa på?
Sök:

Vilken aktie ska jag satsa på?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marie-Louise Hurnasti

ställde för sedan frågan: Vilken aktie ska jag satsa på?

Jag tänkte satsa 30000kr på en aktie.  Jag har inte så mycket pengar, jag behöver hjälp med vilken aktie jag ska satsa på.

 1.  Scandion oncology = utvecklar läkemedel för behandling av cancer.

2. Lumito                    =  medecintekniskt bolag

3.Maha energy          =  olje & gasbranchen

 

 

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Satsa inte endast på en aktie, sätt upp en portfölj med flera olika branscher och sprid riskerna. Annars kommer du bara förlora alla pengar på grund av detta vilket inte känns så bra. Hur tänkte du kring dessa aktier? Tror du på dess utveckling? Om jag var du så skulle jag investera i lite stadigare bolag. 30000kr är ganska mycket pengar och om du inte har så mycket så känns onödigt att kasta dessa ner för brunnen. Ta bolag som bevisat sig värdiga. Om du nu måste satsa på något, låt det vara ett investmentbolag som t.ex. Investor.

Tänk efter kring detta och skaffa gärna mer kunskap innan du ger dig in med dessa stora belopp!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Innan du köper något för större summor, tänk efter. Behöver jag dessa pengar inom en snar framtid? Vad skulle jag gjort om aktien gick ner några %. Tänk även efter om du tror på branschen, kommer branschen kunna vara med om 10-20 år eller finns det bättre alternativ.

  Reflektera kring detta så är du på en god väg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Theodor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Detta är ingen djup analys, utan jag har plockat ut ett par nyckeltal för att ha något att argumentera med.

Scandion oncology

P/E-tal: -54,44
Kurs/Eget kapital: 98,68

Ett normalt P/E-tal är typ 14, även om variationen är stor. Scandion oncology blöder och har ett kraftigt negativt P/E-tal. Det är så illa att det inte ens går att räkna ut hur många år det tar innan du har tjänat in kostnaden för aktien.

Normalt köper man in sig i bolag för att få del av företagets vinster. Du är på väg att köpa in dig för att bli delaktig i bolagets kraftiga förluster. Naturligtvis kan det tänkas att bolaget går med vinst i framtiden, men det kan redan vara diskonterat i det senaste årets 971 %-iga uppgång.

Du får betala 99 kr för att bli ägare av 1 kr av företagets förmögenhet. Resten är luft och framtida förhoppningar.

Scandion Oncology har även teckningsoptioner utfärdade, så du behöver förstå och räkna på vad det kommer innebära för aktiekursen. Inget för nybörjare.

Scandion Oncololgy handlas på Spotlight Stock Market, och uppfyller således inte de höga krav som ställs på aktier som handlas på den vanliga Stockholmsbörsen.

Aktien kan naturligtvis fortsätta att gå upp, men riskerna är enorma.

Jämför med en mer normal aktie, exempelvis Investor:

P/E-tal: 5,69
Kurs/eget kapital: 0,95

Om du köper in dig i Investor köper du 1 kr av bolagets tillgångar för 0,95 kr. Det finns alltså riktiga tillgångar, inte en gigantisk förhoppning, som täcker upp värdet av din aktie.

Med nuvarande kurs och vinst kommer du dessutom att ha tjänat in det du betalt för aktien efter knappa 6 år.

Lumito handlas på Nordic SME, och kvalificerar sig alltså uppenbarligen inte heller för Stockholmsbörsens vanliga listor.
P/E-tal: -32,35
Kurs/eget kapital: 4,766

Även detta är ett bolag som inte går med vinst. Negativt P/E-tal gör att det inte går att räkna ut hur lång tid det tar innan du tjänat in din investering. Du får betala nästan 5 kr för 1 kr. De 4 överskjutande kronorna är för att bli andelsägare i en förhoppning om att det nog ska gå bättre än det gjort hittills.

 

Maha Energy är noterat på First North Stockholm.

P/E-tal: 7,31
Kurs/eget kapital: 1,61

Den här aktien går med vinst och nyckeltalen ser mer ut som för ”riktiga” aktier, därmed inte sagt att den skulle vara i närheten av att vara en bra investering. Det är något man får analysera djupare innan man bestämmer sig för att köpa.

Dags för den obligatoriska varningen:

Investerar du i aktier? Då är du högst sannolikt en förlorare…

Normalt rekommenderas att man har minst 8 till 10 aktier i portföljen. Att bara köpa en enda aktie är alldeles för riskfyllt. Det är verkligen inte sunt.

Ingen av de tre aktier du tittat på uppfyller reglerna för att få handlas på den vanliga Stockholmsbörsen, och du kan därför inte lita på att de är granskade ordentligt.

Scandinavian oncology och Lumito liknar lotter. Företagen går med förlust och du betalar dyrt för förhoppningar. Företagen har inte kunnat visa att de vet hur man gör för att gå med vinst. Endast en mindre del av aktiekursen är säkrad i något eget kapital.

Jag äger själv aktier främst i bolag med hög risk, men jag investerar inte i den här typen av förhoppningsbolag. Trots det köper jag aldrig färre än 5 olika aktier i en strategi, och jag har ett flertal olika strategier med olika inriktning, vilket gör att jag totalt äger ca 60 aktier. Om en aktiespekulation, eller kanske rent av en hel strategi, går åt h-e har jag ändå kvar en stor del av mitt kapital. Att bara äga en enda högriskaktie är för mig helt galet.

Till sist en självklarhet, men ändå mycket tänkvärt:
När du köper en aktie gör du det alltid av någon som säljer den. (Jo, tjena…) Den personen har alltså ägt aktien, lärt känna den – kanske under en längre tid, förmodligen lyssnat lite extra noga på information som berör aktien och dess framtidsutsikter, men slutligen kommit fram till att den faktiskt är olämplig att äga – och tänker sälja den till dig. Grattis!

Du måste alltid ställa dig frågan: Vad jag som den nuvarande ägaren inte vet?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Förvånansvärt oproffsiga kommentarer!

  Bra att du håller dig från gryende bolag med enorm potential. Det gör ju att du slipper sätta in dig i vad de gör och istället kan åka med strömmen.

  Att Scandion inte tjänar pengar än är för att de är ett ungt bolag som utvecklar bl.a. flera banbrytande mediciner som blockerar cancercellers resistens mot kemoterapi. Det vill säga att dödsdömda patienter kan räddas av preparaten tillsammans med kemo och som idag helt saknar konkurrens. Deras SCO101 genomgår i detta nu PoC som är halvvägs med oväntat bra resultat redan i första patienten som efter åtta veckor fått stabilisering i sin cancer.

  Tycker inte du ska kommentera bolag med ett höftskott då du bevisligen inte har en aning om vad du pratar om.

  Mvh Thompa Scandionägare

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
 2. Vit pil

  Men vänta här nu, man behöver absolut inte investera i bolag för att ta del utav vinsten utan även för en uppvärdering som kan tänkas ske. Det är det som ALLA förhoppningsbolag/högriskbolag spelar på? Alla har gemensamt att de inte går med vinst. Biotech är extra stort när det kommer till detta. Du kanske ska läsa på innan du jämför ett förhoppningsbolag på Spotlight med ett stort investmentbolag på Stockholmsbörsen. Gör om gör rätt. SCOL har gett mer avkastning senaste halvåret än vad Nordea eller annat utdelningsbolag skulle gjort på flera år.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Matilda

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-13 klockan 19:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂