Vilken aktiekurs ska jag välja?
Sök:

Vilken aktiekurs ska jag välja?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

Den här artikeln publicerades 2017-11-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vilken aktiekurs ska jag välja?

Hej allihopa!

Här kommer ett par amatörfrågor av högsta nivå (eller lägsta nivå beroende på hur man ser det)! Jag vill köpa Kinnevik-aktier för ca 10.000 kr på Avanza, men förstår inte riktigt det här med vilken aktiekurs jag borde välja i ordeläggningen.

1. Jag har googlat och vet att en aktiekurs är ett varierande pris på en aktie, som styrs av utbud och efterfrågan på börsen. Men hur kommer det sig då att JAG själv kan styra över aktiekursen (priset) med några öre upp eller ner?

2. Hur mycket kommer min avkastning och utdelning påverkas av vilken aktiekurs jag väljer? Kan det bli en extremt stor skillnad i hur framgångsrik investeringen blir?

Mvh Daniel

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det du kan styra över är ditt eget bud på aktien. Du kan inte bestämma vad andra ska sälja för. Bjuder du för lite får du inte köpa, bjuder du för mycket slösar du bort pengar.

Till höger på aktiens sida på Avanza ser du det så kallade orderdjupet med köp- och säljkurser när börsen är öppen. Kolumnen med köpkurserna visar massa snåla köpare som bjudit så lite att ingen säljare vill sälja till dem, och kolumnen med säljkurserna visar massa giriga säljare som vill ha så mycket betalt så att ingen vill köpa. Börsen är en dragkamp mellan dessa, och det är nästan risk för spelberoende att sitta och försöka köpa eller sälja till rätt pris.

Om en köpare höjer sitt bud till lägsta säljkurs så är ju säljare och köpare överens om priset, så då blir det automatiskt en affär (ett avslut). Dessa försvinner då bort ur orderdjupet och dyker istället upp i tabellen Senaste avslut.

På samma sätt blir blir det ett avslut om en säljare sänker sitt pris så att det blir lika högt som högsta köpkurs.

När du börjar lägga en order på Avanza fyller de i lägsta säljkurs som ett förslag, vilket innebär att det förmodligen blir en affär av om du är snabb att trycka på köpknappen. Kursen ändras ju nästan hela tiden när börsen är öppen, så i nästa ögonblick kan det vara ett annat pris som gäller.

Du kan också sänka ditt bud och sitta och vänta på att någon säljare ska sänka sitt pris. Har du tur gör någon det. Om du har otur kanske priset på aktien istället fortsätter uppåt som en raket och aldrig någonsin mer i världshistorien kommer sjunka till den nivå du lagt ditt bud på, och då hade det varit smartare av dig att köpa snabbt.

Det kostar inget courtage om du lägger en köporder som inte går igenom för att du lagt ett för lågt pris.

Om flera personer lägger samma bud får i första hand de som har samma mäklare göra affär, i andra hand de som lagt sin order först. Därför kan det vara smart att liksom du ha Avanza, eftersom det är den största aktören på Stockholmsbörsen.

Jag föreslår att du köper några aktier i taget tills du blir bekväm med hur det funkar. Om du är kvalificerad för Start-prislistan hos Avanza betalar du ju inget courtage alls för Kinnevik, så du kan du till och med köpa en aktie i taget utan att det blir dyrare än att köpa alla samtidigt.

(Någon partydödare kommer kanske snart skriva att du förmodligen är en förlorare om du investerar i aktier, eller att du åtminstone bör ha typ minst 12 olika aktier. Men det är en annan diskussion. Aktier är kul, tufft och allmänbildande! Och att handla med investmentbolag är ett bra första steg in på aktiemarknaden.)

Lycka till!

Thomas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-12 klockan 18:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.