Vilken avkastning ska man förvänta sig för de enskilda delarna i RikaTillsammans-portföljen?
Sök:

Vilken avkastning ska man förvänta sig för de enskilda delarna i RikaTillsammans-portföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olov

ställde för sedan frågan: Vilken avkastning ska man förvänta sig för de enskilda delarna i RikaTillsammans-portföljen?

Som jag förstått det så bör man kunna förvänta sig en medelavkastning för RikaTillsammans-portföljen på 6-8 % per år. Vilken avkastning kan man förvänta sig för de 4 enskilda delarna av portföljen?

 

Med vänlig hälsning

Olov

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Aktier: 8% + kompensation för valutaförsvagningen (så totalt 16-20% per år)

Räntor: 0-1%

Obligationer: 0%

Guld: kompensation för valutaförsvagning

ca. 5-6% per år i SEK

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nja.

  Avkastning på aktier 16-20 procent är inget seriöst antagande. Då vore alla aktiesparande mångmiljonärer hela bunten. Kan du långsiktigt få 7-8 procent, vissa år mer, andra år mindre, så får du vara nöjd.

  Kortsiktigt stämmer ränteuppgiften någorlunda. I ett normalt ränteläge, dit vi kanske kommer om några år, kan vi kanske räkna med 3-4 procent.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Tack! Hur menar du med valutaförsvagningen? Varför 16-20 %?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olov
 3. Vit pil

  Ja precis som det inte var en konst för en från Venezuela att bli miljonär i valutan Bolivar tack vare en inflation på 440 000% så kan ju även SEK försvagas vilket den gjort dom senaste åren. Det var ingen konst för Tyskarna på 20-talet att bli miljonärer i Mark heller förutsatt att dom hade investerat dom i värdepapper eller andra tillgångar.

  Olov: Ifall du investerar 100 SEK i en USA fond som avkastar 10% i år och SEK försvagas med 10% mot USD så har du en avkastning i SEK på ca. 20%. Att det sedan finns folk som har en övertro på den svenska kronan som blev vald till världens 7e sämsta valuta i år trots att vi har en glödhet högkonjunktur och negativ styrränta är ju lite intressant. Tror man i så fall att kronan kommer att återta det den tappat när lågkonjunkturen kommer och räntorna någon gång klättrat upp och bostadspriserna fallit lite till? Nja. Jag är i alla fall tveksam till det men religiös övertygelse är ju alltid bra att ha.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nu kör vi!
 4. Vit pil

  ”Nu kör vi” tror tydligen att svenska kronan kommer att försvagas med 8 till 12 procent per år (!) i all framtid. Du skall inte ta detta svar allt för allvarligt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Den här artikeln publicerades 2018-08-13 klockan 12:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂