Vilken dag i månaden är bäst att köpa fonder (statistiskt)
Sök:

Vilken dag i månaden är bäst att köpa fonder (statistiskt)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jocke

ställde för sedan frågan: Vilken dag i månaden är bäst att köpa fonder (statistiskt)

Hej!

Jag har länge sparat i aktier och nu gått över till fonder då intresset avtagit.

Jag har nyligen organiserat om min portfölj och infört ett automatiskt månadssparande. Nu till min fråga, när rent statistiskt är det mest fördelaktigt att köpa fonder varje månad?

Har kollat runt lite på olika forum, men det är mycket hemmasnickrade diagram och tester.

Där för ställer jag frågan till er, när rent statistiskt är det mest fördelaktigt att köpa fonder varje månad (autospar)?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Statistiskt så är det bäst att ha pengarna investerade, så ju tidigare desto bättre. 25:e om det är den dagen du får din lön.

Om det fanns en dag i månaden som börsen gick bättre än andra så skulle börsrobotarna utnyttja det tills att fördelen försvann.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, förstår detta, tänker att alla som har autospar (summa varje månad som vinvesteras) varje månad efter löning bör börsen gå upp 25-29,30,31. För att sedan gå ner 10:e – 24:e (OBS! detta är bara spekulation).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jocke
 2. Vit pil

  Jovisst, om småsparare befann sig i ett vakuum. Men om det mönstret fanns så skulle fondrobotorna köpa den 24:e och sälja den 31:e.

  Låt oss överdriva och säga att börsen förväntas vara 10% dyrare den 31 än den 24. Då kanske en fondrobot är beredd att köpa börsen ”till 9% överpris” den 24 för att sälja med 1% vinst den 31. Det får som effekt att börsen går upp 9% redan den 24. Men någon annan kanske nöjer sig med 0,5% vinst och köper till 9,5% överpris, så börsen går upp 9,5%,… Osv. Detsamma gäller omvänt också, att om börsen förväntas gå ner så kommer den gå ner i förväg.

  Eftersom börsen består av många olika aktörer så kommer de tävla om att tjäna pengar på det här mönstret. Tillsammans spelar de ut varandra och hela effekten försvinner.

  Sådana extremt lätta mönster finns därför inte. När enkla mönster blir kända så slutar de att fungera.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-27 klockan 08:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.