Vilken forskning finns bakom tumregeln 10% i aktier per år pengarna är orörda?
Sök:

Vilken forskning finns bakom tumregeln 10% i aktier per år pengarna är orörda?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl Lundgren

ställde för sedan frågan: Vilken forskning finns bakom tumregeln 10% i aktier per år pengarna är orörda?

Hej!

 

Jag är nyfiken på vilken forskning som finns bakom denna tumregel. Låter ju vettigt och jag själv använder mig av det. Skulle ju kunna vara så att forskning faktiskt säger något annat mer exakt så som 12% aktier per år pengarna är orörda eller 8% för att få bästa riskjusterad avkastning? Eller så kanske denna tumregel med 10% redan är byggd på forskning?

 

Nyfiken på svar.

/Karl

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tror att tumregeln bygger på statistik som visar att om sparhorisonten är minst 10 år finns en stor sannolikhet att få en positiv avkastning om man har 100% aktier.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

10% regeln funkar då fint över en cykel (upp och ned) utan ombalansering.

Personligen tror jag att om man är aktiv en gång per månad, känner av var i cyklen börsen är och vid nedgång viktar hårt mot räntor och vid uppgång övervikt med aktiefonder.

För mig känns det fel att mitt i en uppgång sitta med en massa räntefonder pga min ålder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    I teorin låter det väldigt bra, men i praktiken så brukar det inte funka lika bra. Du har stor chans att råka pricka av att sänka risken när vi väl har fallit en bra bit redan och sedan höjs risken när vi har gått upp en bit, på så sätt så hamnar du efter lite varje gång du justerar och gör minsta vinst på detta sättet. Visst kan det fungera ibland men med största sannolikhet så kommer du hamna efter.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-15 klockan 20:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.