Vilken Kontotyp för RT Portföljen?
Sök:

Vilken Kontotyp för RT Portföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Vilken Kontotyp för RT Portföljen?

Frågan är som Rubriken

ska starta en RT portfölj på Nordnet och tänker eftersom Jan rekomendationer på fonder är Utländska Fonder

finns det några för och nackdelar med att ha ISK gentemot KF. ISK vore ju trevligt för det känns mer som det är jag som äger. men det kanske kan bli skatte eller utdelningsstrul då?

 

/ Erik

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Erik,

Jag valde en KF på grund av just utländska fonder och således utländsk skatt. Man får tänka på att ha lite extra kontanter på kontot så skatten kan dras (ISK betalar man på deklarationen, KF direkt via KF), i mitt fall blev det kvar en del kontanter automatiskt på kontot efter att jag köpt alla fonder och courtaget var draget.

Sen har jag 1st konto utanför med kontantdelen (i mitt fall Klarna Sparkonto rörlig ränta 0,96%) – men jag kommer vid nästa ombalansering ha låst ränta 6-12månader för att få något högre ränta på sparkontot, man går ändå bara in 1-2 gånger per år och balanserar om.

Mvh William

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nu är jag lite osäker men finns det några fonder i den rekommenderade RT-portföljen som get utdelningar som man måste betala en utländsk källskatt på? Om inte finns det väl inga fördelar med att ha den portföljen på en KF?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Hej Tale,

  Jag har fått utdelning från:
  IBCL (Utdelning i EUR)
  IS04 (utdelning i USD)

  Kollade på transaktioner på min portfölj hos Nordnet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  William
 3. Vit pil

  Hej igen,
  Däremot så står det inget om UTL Kupskatt på någon av de två jag fått utdelning från, så som det tex gör på ett aktieinnehav som är utländsk i en annan portfölj.

  Jag tog KF då det var utländska innehav för att vara säker på detta med kupongskatten.

  Men då det inte verkar vara någon kupongskatt på dom, så kan en ISK fungera lika bra verkar det som.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  William
 4. Vit pil

  tack för svar! sitter nu och försöker avgöra om jag ska ha RT på portföljen på avanza eller nordnet. använder mest avanza…men jan sa tidigare att den inte går att ha på avanza, men det verkar som alla fonder finns där så jag vet inte vad han syftade på

  0
  Gravatar ikon för användaren
  erik
 5. Vit pil

  Tror det du läst är lite gammalt, efter artikeln skrevs så har flera nya fonder tillkommit på Avanza. Bland annat guld etf.

  Så om du hittar dom på Avanza, då är det bara att köra på ! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  William

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-17 klockan 11:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.