Vilken kurs säljs fonden för?
Sök:

Vilken kurs säljs fonden för?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Vilken kurs säljs fonden för?

Som rubriken lyder.När jag klickar på sälj på en av mina fonder. Får jag då betalt för vad den är värd när jag klickar på sälj, eller får jag vad den är värd när fondbolaget säljer den?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

När fondbolaget säljer den.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tror du får den sämsta kursen sett över två dagar. Fonder med mycket handel i så lär Nordnet/Avanza internsälja till den kurs de tjänar mest på. Nordnets regler är 1-2 dagar för svenska fonder. Så misstänker att om de har en annan köpare så lär de ta mellan skillnaden för den dag som är sämst för dig

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  David

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Handelsbankens fondskola – köpa och sälja fonder: https://www.handelsbanken.se/sv/privat/spara/fonder/fondskolan/kopa-och-salja-fonder

Swedbank – bryttider https://www.swedbank.se/privat/spara-och-placera/fonder/fondskolan/bryttidpunkter.html

När du köper och säljer fonder så handlar du alltid till okänd kurs (okänt pris). Kursen sätts först efter den så kallade bryttiden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det här är ganska intressant.

  När priser på en ny teknikfond börjar rusa upp vill du vara med på tåget och passar på att köpa en fond med 50 000 kr och som har 5000 fondandelar. När du sedan tittar på fonden efter några dagar när köpet är färdig ser du för din besvikelse att du har fått bara 4500 fondandelar.

  Men det kan gå ännu sämre. Om (istället för att köpa) du gör ett fondbyte och byter en gammal fond till samma teknikfond som ovan. Säljningen måste gå genom innan köpet kan genomföras, så det kan bli två olika bryttidspunkter istället för en, och när bytet är genomfört kan du se att du har fått bara 4000 fondandelar.
  – Men du kan trösta dig med att du har inte förlorat några pengar (om kursen fortsätter att gå upp.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Om man är missnöjd med att inte veta till vilket pris man köper eller säljer fonder kan man i stället välja att handla med ETF:er. Det finns dock en kostnad för ETF:er i form av spread och oftast även courtage. Dessutom är det vanligt att många intressanta ETF:er handlas i andra valutor såsom EUR eller USD – så då åker man på kostnad för valutaväxling också om man inte har ett valutakonto.

  För den vanliga indexspararen som gnetar på med sin globalfond funkar dock vanliga fonder fint.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 3. Vit pil

  Varför skulle man vara missnöjd? Om man köper en fond för 1000 kr får man en fond för 1000 kr som har ett värde 1000 kr (det samma gäller när man säljer – det kan varken bli under- eller överskott om man säljer 100% av fonden).

  Det är endast värdet av fondandelar och därmed antalet fondandelar som kan ändras under tiden när man köper en fond för en viss summa pengar.

  För en vanlig fondsparare kan det också vara intressant med några ETF:er, som XACT.
  https://www.xact.se/etf-utbud/
  Lika enkelt som att köpa som en vanlig fond.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-08 klockan 11:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.