Vilken lön ska jag ta ut från delägt AB?
Sök:

Vilken lön ska jag ta ut från delägt AB?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Matte

Den här artikeln publicerades 2017-08-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vilken lön ska jag ta ut från delägt AB?

Hej,

Min pappa har drivit ett företag i 30+ år, sista 15 åren har han haft en anställd. Tyvärr gick min pappa plötsligt bort för ett år sedan. Jag tog då på mig hålla företaget vid liv. Min pappa hade börjat trappa ner sista tiden och skötte mest ekonomi och administration och den anställde gjorde det mesta kundjobben. Jag har skött detta vid sidan av min vanliga anställning. Sen ett halvår tillbaka så har jag och den anställda köpt loss företaget från min mamma som blev ofrivillig ägare.

Köpet gjordes genom att jag och den anställde startade ett holdingbolag tillsammans (50% ägande var) holdingbolaget köpte sen min pappas företag av min mamma.

Den ”anställde” jobbar heltid i vårat dotterbolag och jag jobbar det som behövs för att sköta ekonomi, administration och lite annat. Jag gör det fortfarande vid sidan om min vanliga anställning. Men ska nog minska arbetstiden lite framöver på mitt vanliga jobb för att hinna med.

Nu till mitt problem, på mitt vanliga jobb tjänar jag bra, så jag ligger redan över alla gränser för SGI, pension och statlig skatt. Så all lön jag tar ut ur vårat dotterbolag blir det ju mycket skatt på.

Hur ska jag tänka, finns det något bättre upplägg? Ta det som pension istället? Eftersom det inte är mitt bolag till 100% känns det lite fel att spara pengarna i bolaget. Eller ska jag starta ytterligare ett eget AB som fakturerar vårat gemensamma dotterbolag för timmarna jag lägger ner?

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-05 klockan 08:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.