Vilken Marknadsplats är bäst? Håller bankerna måttet?
Sök:

Vilken Marknadsplats är bäst? Håller bankerna måttet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan Forsberg

ställde för sedan frågan: Vilken Marknadsplats är bäst? Håller bankerna måttet?

Hej!

Först och främst vill jag tacka Jan för bloggen, det har varit inkörningsporten i ett förhoppningsvis långt beroende av att skapa en bättre framtid för mig och min familj.

När det kommer till val av marknadsplats för fonder & aktier – alltså vilken platform ska jag välja för att hantera mina investeringar i fonder & aktier, hur ska jag tänka?

Är det bara att välja en av de två stora giganterna – Avanza eller Nordnet, eller finns det fler alternativ?

Finns det några banker som är värda att ta med i sitt beslut, eller finns det någon självklar anledning till varför inte banker är populärt att hantera fonder & aktier i?

 

Tack på förhand!

/Johan

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Avanza och Nordnet har störst utbud och är billigast. Själv föredrar jag Avanza men det är väl en smaksak.

SEB SHB Swedbank och Nordea har ett hyfsat bra utbud, men inte i klass med de två förstnämnda. De tre förstnämnda har dessutom dyrare courtage på aktier. Nordea vet jag ingenting om.

Länsförsäkringar har mycket bra egna fonder men saknar en hel  del i sitt utbud, exempelvis Spiltan.

För kunder med ett begränsat intresse av fonder och som inte vill handla med aktier räcker oftast någon av storbankerna.

För den riktigt intresserade gäller Avanza eller Nordnet. Personligen är jag kund i båda två samt även i ytterligare två banker. Jag brukar försöka vara med på nyintroduktioner ibland, därav spridningen. 90 procent av mitt aktiva sparande sker dock i Avanza.

 

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Av bankerna är nog Länsförsäkringar ”bäst”. De har ett bra utbud. Den stora skillnaden i övrigt är hantering av order. T.ex. så kan jag inte avbryta en lagd köporder hos LF i en fond, utan den måste gå igenom och sen kan jag ändra. Bökigt. Om jag byter fond så tappar jag totala avkastningen i uppföljningen för kontot, det gör man inte hos Avanza. Där redovisas kontots totala ökning och sen kan man se ”sedan köp” för en given fond.

LF har 8 Spiltanfonder, 16 SPP, 7 Robur Access, 11 AMF, 5 D&G, 9 DNB, 34 Danske Invest med flera

Du lägger upp sparplan precis som hos Avanza för månadsspar.

Här kan du se deras utbud:

http://www.lansforsakringar.se/stockholm/privat/bank/spara/kurser-borsinformation/fondkurser/

Välj ”För ISK och IPS” i dropplistan ”Urval”.

Här kan du se Nordeas utökade utbud:

Klicka för att komma åt externfondlista.pdf

För långsiktigt passivt indexsparande med någon av räntefonderna i Jans portföljer kan man gott välja Länsförsäkringar som bank. Vill man vara altiv och verkligen komma åt specifika fonder eller ETF:er är Avanza eller Nordnet nog enda vettiga valet.

SEB har ett katastrofalt dåligt utbud till ISK. Den enda vettiga globala indexfond de kan erbjuda är SEB Etisk Global Indexfond (0,40%) den är iof inte dålig, med det är ont om alternativ hos dem

Om du ska spara till barn i en kapitalförsäkring, välj Avanza/Nordnet. Bankerna tar ut avgifter från KF.

Jag har själv LF idag. Hade tidigare SEB. Har Avanza också för tjänstepension. Hos LF har jag långsiktigt sparande till barnen i gemensam ISK i mitt namn.

Hoppas du blev klokare!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Vad Bra. Länsförsäkringar hade gömt fonderna så väl på deras hemsida att jag inte hittade dem.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-31 klockan 08:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.