Vilken portfölj för mellanriskhinken minst 4-6 års sikt
Sök:

Vilken portfölj för mellanriskhinken minst 4-6 års sikt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emelie

ställde för sedan frågan: Vilken portfölj för mellanriskhinken minst 4-6 års sikt

Hej!

Finns en bild i en artikel om Rikatillsammansportföljen som visar att den portföljen gått mycket mer jämt från år till år än vad de andra portföljerna gjort (ej dippat nämnvärt vid börskrasch osv.). Jag har ca 250 000 – 300 000 kr att investera och funderar på vilken portfölj jag ska välja. Jag är lite osäker på när jag behöver använda pengarna men räknar med att det kommer ta minst 4,5,6 år. Är lite flexibel och tänker att jag kan bo i hyresrätt några år extra tex. om börsen fallit och sådär (Om jag nu alls vill köpa bostad, vet inte än). Är 30 år gammal. Min tanke är att dessa pengar ska vara min mellanriskhink. Har även precis börjat med ett månadssparande till globala barnportföljen som blir passiva hinken.

När jag läser om kriterierna för rika tillsammans portföljen så står det 5-10 år sikt, gärna 20 år, medan nybörjarportföljen har ett spann på 4-6 års sikt. När jag ser graferna i bilden med de olika portföjerna så går det inte alls ihop för mig. Nybörjarportföljen har ju gått mycket mer upp och ner än Rikatillsammans portföljen gjort. Dessutom är ju målet med Rikatillsammans portföljen att den inte ska backa så mycket ett enskilt år.
Skulle jag satsa på en portfölj på 10-20 års sikt så tänker jag ju mer på globala barn portföljen…

Har jag missat något? Hur tänker ni kring valet av portfölj i min situation? utveckla gärna svaret :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Emelie!

Vid en tidshorisont på 4-6 år skulle jag rekommendera en Nybörjarportfölj som du får ombalansera varje år med mer ränta eftersom du närmar dig tiden du ska ta ut dessa.
En bra måttstock är att 10% aktier för varje år du kan avvara pengarna. Så är det 4 år du kan avvara så börjar du med 40% aktiefonder och för varje år drar du ner 10%.

Bra att du kör på globala barnportföljen för din passiva hink, störst chans till bra avkastning där på lång sikt.

Hoppas du blir lite smartare av detta!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-25 klockan 19:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.