Vilken portfölj ska jag välja?
Sök:

Vilken portfölj ska jag välja?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av ulrica

ställde för sedan frågan: Vilken portfölj ska jag välja?

Hej

Jag har 250 000kr som jag vill investera till min son som han ska få när han fyller 25år. Om 11 år.

Min fråga är nu vilken portfölj skulle passa?

Med vänlig hälsning Ulrica

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Är det en absolut spartid på drygt 15 år eller kan du tänka dig att han vill fortsätta spara på börsen efter det att han fyllt 25?

Om spartiden är ca 15 år, skulle jag utgå ifrån den globala barnportföljen med kanske lite mer räntor?

Exempelvis 70-80% aktiefonder och 20-30% räntefonder om du är en försiktig person men ändå potentiellt vill kunna tjäna på att investera på börsen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Ulrika!

En bra tumregel är 10% aktier för varje år man kan låta pengarna vara ifred (och resten räntor).
Att pengarna ska byta ägare om 11 år ändrar i princip inte nånting – det avgörande är sparhorisonten.

Frågan är vad din son ska göra med med pengarna när han fyller 25. Skaffa en lägenhet, satsa på studier, starta ett företag, köpa en bil eller fortsätta spara och investera? Det kan man inte veta idag. Så det klokaste skulle vara att börja planera det ekonomiska i god tid tillsammans med din son. Och kanske ha tre olika portföljer för olika ändamål, enligt tumregeln.

Sen kan jag undra varför just när han fyller 25 år? Hur har du tänkt när han fyller 18?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-18 klockan 11:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂